Voortbestaan van Kamper ziekenhuis aan zijden draadje

Van een onzer verslaggevers

Staatssecretaris van volksgezondheid Simons heeft als eerste stap daartoe de permanente vergunning omgezet in een tijdelijke, die waarschijnlijk tot 1 juli van kracht zal zijn. Voor die tijd moet het ziekenhuis orde op zaken hebben gesteld.

Het bestuur van het ziekenhuis heeft gisteren al besloten twee internisten en een chirurg met onmiddellijke ingang te schorsen. Tot schorsing van de drie specialisten is overgegaan "wegens onvoldoende functioneren in de afgelopen jaren, ondanks herhaalde aanzeggingen tot verbetering van de kant van directie en bestuur" . De 'feodale instelling' van de specialisten - en niet slechts de drie geschorsten - is volgens ziekenhuiskringen oorzaak van de problemen.

De inspectie voor de volksgezondheid signaleerde al in 1989 moeilijkheden in het Kamper Stadsziekenhuis. Begin februari bracht de inspectie ook nog een vernietigend rapport uit waarin het ministerie van WVC werd geadviseerd preventieve en disciplinaire maatregelen tegen het ziekenhuis te nemen.

Op de afdeling intensive-care van het Kamper Stadsziekenhuis overleden in de laatste week van februari twee patienten. De inspectie voor de volksgezondheid legt verband tussen de sterfgevallen en het slechte functioneren van het ziekenhuis. Directeur patientenzorg van het ziekenhuis, drs. J. Huurman, zei gisteren dat bij de behandeling van de twee patienten "medisch vermijdbare" fouten zijn gemaakt. De hoofdofficier van het justitie in Zwolle stelt een onderzoek in deze zaak in.

Naar verluidt neemt Simons vandaag een beslissing waarin hij zal eisen dat het Kamper Stadsziekenhuis samengaat met een van de twee Zwolse ziekenhuizen. Dit heeft onder andere tot gevolg dat de kleine maatschappen opgaan in die van Zwolle. Voorzitter Hengeveld van het ziekenhuisbestuur ziet daarin een groot voordeel: "Binnen een grote maatschap is het mogelijk veel eerder corrigerend op te treden tegenover medici die niet goed functioneren" . Het bestuur van het Kamper Ziekenhuis gaat ervan uit dat de capaciteit in Kampen na de fusie met een Zwols ziekenhuis wordt gehandhaafd. Op dit moment zijn er 155 bedden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden