Voortbestaan van de KunstRAI hangt af van bezoekers

Van onze kunstredactie

Directeur E. Hermida maakte gisteren tijdens een bijeenkomst in het Congrescentrum bekend dat de KunstRAI dit keer niet 'zwemt in de sponsors'. Zo heeft de geldschieter van de jaarlijkse prijs voor veelbelovende beeldende kunstenaars het laten afweten. De onderscheiding van 25 000 gulden kan daardoor niet langer worden uitgereikt.

Voor het eerst draagt de gemeente Amsterdam echter een subsidie bij van vijftigduizend gulden. Of de beurs daar steeds op kan rekenen, is nog niet zeker. Al kan de verandering van het logo in 'KunstRAI Amsterdam' de hoofdstad gunstig stemmen. Hermida: "Als we mogen kiezen, hebben we liever geld van de gemeente dan van sponsors."

De beurs die zich wil kenmerken door vernieuwende, hedendaagse kunst krijgt verder een miljoen van het ministerie van WVC. De RAI staat garant voor mogelijke tekorten. Hermida: "Zonder RAI geen KunstRAI, dat is duidelijk. De directeur zegt me tegenwoordig steeds minder hartelijk gedag."

Aan het evenement nemen dit jaar negentig galerieen deel, waaronder twaalf uit het buitenland. Een financiele tegenvaller is dat zij dit keer een kleine, goedkope stand huurden in plaats van de gebruikelijke duurdere plek. Dat heeft volgens Hermida te maken met de recessie in de kunstwereld.

Nieuw zijn de solo-stands van elf jonge kunstenaars die anders waarschijnlijk niet gepresenteerd worden op de beurs (vanwege hun onbekendheid of het formaat van hun werk). Zij zijn voorgedragen door de deelnemende galerieen en geselecteerd door Edy de Wilde, Saskia Bos en Henk Visch. De solo-stands komen in de plaats van een centrale expositie, waarop vorig jaar veel kritiek kwam. Hermida geeft toe: "Natuurlijk was die beeldentuin mislukt. Maar zand daarover."

Voor het eerst is er een filmhuisje in de Amstelzaal waar doorlopend de video 'The creating Dutchmen' wordt vertoond. Deze bestaat uit fragmenten van bestaande produkties waarin acht kunstenaars vertellen over hun werk. Nieuw is ook de presentatie van Stedelijk Museum Bureau Amsterdam, een voortzetting van het gesloten Museum Fodor.

Breda Fotografica geeft een vooruitblik op het jaarlijkse fotofestival dat in de zomermaanden plaatsvindt. De thema's zijn 'Japan' en 'Digitale fotografie'. Via de kabel zal Jean Ruiter kleurenfoto's overseinen uit Japan. Voor een gulden per vel zijn deze te koop voor het publiek.

De KunstRAI werkt voor het eerst samen met het Holland Festival. Dit houdt ondermeer in dat bezoekers op vertoon van hun festivalkaartje een korting krijgen voor de entree van de beurs. Deze is van 2 tot en met 6 juni geopend. Vanaf eind mei laten de Nederlandse Spoorwegen speciaal voor de gelegenheid een beschilderde trein door het land rijden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden