’Voortaan meer fruit en minder sap voor de kinderen’

In welk bekertje zit het water van het A-merk, in welk dat van het huismerk? (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW) Beeld
In welk bekertje zit het water van het A-merk, in welk dat van het huismerk? (FOTO JÿRGEN CARIS, TROUW)

De Utrechtse GG & GD en welzijnsorganisatie Cumulus willen dat de mensen in Overvecht gezonder eten. In les één van een cursus leren ze wat eigenlijk gezond is.

Alle deelnemers aan de driedelige cursus ’gezond koken voor weinig geld’ hebben drie bekertjes voor zich. De bekers – gelabeld A, B en C – zijn gevuld met kraan- en met bronwater van een A-merk of een huismerk. Aan de cursisten de taak te proeven welk bekertje met welk water gevuld is.

„Ze smaken allemaal hetzelfde!”, lacht deelneemster Indra na de eerste slokken. Na een beetje overleg wordt het verschil duidelijker. „A heeft zo’n vieze geur! Dat zal wel huismerk zijn”, zegt haar buurvrouw Thea. Indra ruikt aan bekertje A en trekt haar hoofd met een vies gezicht terug. De dames zijn eruit: A is het huismerk.

Met deelneemsters van Indische, Marokkaanse, Iraanse, Afghaanse en Nederlandse afkomst, is het een bont gezelschap in het ’talentencentrum’ in de Utrechtse vogelaarwijk Overvecht. Hier verzorgen vrijwilligers en vrouwen uit de wijk cursussen die de zelfredzaamheid van de wijkbewoners moeten vergroten.

Zoals deze cursus gezond en goedkoop koken. „Overvecht is een van de ongezondste wijken van de stad”, vertelt Cintha Tubbing van Cumulus Welzijn, een van de organiserende instanties. „Met deze cursus spelen we in op een behoefte in de wijk.”

Dat beaamt haar collega Yamina Bouhnouni. Zij houdt inloopspreekuren in de buurt en heeft een aardige vertrouwensrelatie opgebouwd met veel vrouwelijke bewoners. Van hen hoorde ze dat er interesse was in voedselvoorlichting, waarbij de kosten niet uit het oog verloren worden. „Er is veel onwetendheid onder ouders”, licht ze toe. „Soms weten ze niet eens dat fruit een gezonde voedingsbron is.”

Dat blijkt ook als het suikergehalte in drankjes wordt behandeld. „Een glas energiedrink bevat zeven suikerklontjes”, onderwijst diëtiste en cursusleider Thea Luiten. „Veel moeders denken dat die drankjes gezond zijn en kopen ze grootscheeps in voor hun kinderen”, klinkt het meteen uit de groep.

Ook voor Indra was het suikergehalte van veel dranken een eyeopener. „Dat er zoveel suiker in fruitdrank zit, wist ik niet”, vertelt ze. „Voortaan meer fruit en minder sap voor mijn kinderen.”

Dat ouders hun vers opgedane kennis doorgeven aan hun kinderen, is een belangrijk doel van de cursus. „Er is hier een gezondgewichtcampagne voor kinderen, maar het is goed om ouders nog eens duidelijk uit te leggen waarom kinderen fruit moeten eten”, vindt Astrid van den Broek van de GG & GD. „Sommige mensen hebben geen basisonderwijs gehad en weten basale dingen niet, zoals hoe je lichaam in elkaar zit. Dan heeft zo’n campagne niet het gewenste effect.”

Cursusleidster Thea Luiten haalt de flessen water tevoorschijn. De hele groep is het erover eens dat dat het water in bekertje A het minst lekker is. Als de fles met het dure bronwater wordt omgedraaid, blijkt die met de letter A gelabeld.

Dat had niemand goed.

(Trouw) Beeld
(Trouw)
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden