Schuldenwijzer

Voortaan kun je in één overzicht zien of er beslag op je loon, uitkering of pensioen ligt

 Geestesvader van schuldenwijzer.nl en gerechtsdeurwaarder Paul Otter. Beeld Olaf Kraak
Geestesvader van schuldenwijzer.nl en gerechtsdeurwaarder Paul Otter.Beeld Olaf Kraak

Een digitaal overzicht van alle schuldeisers bij elkaar; het moet burgers helpen bij de administratie. Alleen de Belastingdienst werkt (nog) niet mee. 

Het heeft lang geduurd en volgens de oprichter moeten er nog altijd wat slagen gemaakt worden. Maar de website schuldenwijzer.nl is vrijdag de lucht in gegaan. Tot tevredenheid van een van de geestesvaders en gerechtsdeurwaarder Paul Otter kan iedere Nederlander nu in één overzicht zien of er beslag op zijn loon, uitkering of pensioen ligt.

In een mum van tijd hadden vrijdagochtend al 2000 mensen ingelogd op het platform. En de site is nog niet eens helemaal klaar. Want medio 2020 wil schuldenwijzer.nl alle vorderingen van gerechtsdeurwaarders vermelden. Inloggen kan met een DigiD-account. Burgers kunnen dan zien bij bij wie ze nog schulden hebben uitstaan. Ook deurwaarders kunnen bij die gegevens, en, met toestemming van de schuldenaar, ook zijn hulpverlener.

Nu alleen nog een oplossing voor het meest heikele punt: de belastingdienst, de grootste schuldeiser van Nederland, mee laten werken aan de site. Winst is de site volgens Otter sowieso, ook zonder de fiscus. 

Waarom? Er zijn toch ook al schuldhulpverleners die een overzicht voor je kunnen opstellen?

“Zo makkelijk is dat niet. Maanden duurt het vaak, voordat hulpverleners een overzicht hebben van alle uitstaande schulden van hun klanten. Mensen met een problematische schuld hebben gemiddeld zo’n vijftien verschillende eisers en weten zelf niet altijd bij wie. Met Schuldenwijzer is dat in één oogopslag te zien.”

U stelt dat uw site kostenbesparend zal werken. Hoe zit dat?

“Stel, iemand betaalt zijn rekening niet en het bedrijf schakelt uiteindelijk een deurwaarder in. Dan is het voor die deurwaarder vaak heel moeilijk te achterhalen of diegene in staat is de nieuwe schuld terug te betalen. De klant is bijvoorbeeld niet te bereiken, reageert niet op brieven, mails en telefoontjes. Normaal gesproken start je als gerechtsdeurwaarder dan een rechtszaak. Maar als je op Schuldwijzer al kunt zien dat iemand toch niet terug gaat betalen omdat hij diep in de schulden zit, kun je die rechtszaak overslaan. Waarom? Je kunt die zaak wel winnen maar daar krijg je het verschuldigde bedrag echt niet mee terug: het ís er namelijk niet. En ondertussen bespaar je de schuldenaar honderden euro’s aan griffiekosten. Dat scheelt hen dus weer een nieuwe schuld.”

Niet alle schuldeisende partijen doen mee met uw site.

“Vooropgesteld: de meeste schulden staan er straks wel gewoon in. Nu al alle beslagleggingen op inkomen. Volgend jaar komen daar alle schulden bij waar geen rechter aan te pas is gekomen of beslag kan worden gelegd. Uiteindelijk zijn het alleen de belastingdienst, de waterschappen en de gemeenten die hun gegevens niet uploaden op de site. Dat is geen onwil, maar komt door problemen op hun ICT-afdelingen.”

Heeft een overzichtssite wel zin als het overzicht niet compleet is?

“Wij moeten heel duidelijk communiceren naar burgers dat de site geen belastingschulden registreert. En ondertussen is mijn hoop dat de fiscus alsnog overstag gaat, na druk vanuit het kabinet en andere maatschappelijke organisaties. Zo is het bijvoorbeeld heel tekenend dat de NVVK, de vereniging voor schuldhulpverlening, achter ons staat. Hun voorzitter opende onze site zelfs officieel.”

Wat moet er nu verder gebeuren?

“Er is nog een wetswijziging nodig voor wij gebruik kunnen maken van burgerservicenummers. Dat is nodig voor de schulden die niet langs een rechter zijn gegaan. Maar als ik praat met het ministerie van binnenlandse zaken, die hierover gaat, zegt iedereen: wij zien het nut van uw site, wij zien dat zo’n wetswijziging nodig is.”

Lees ook:

Veel plannen, weinig daden: schuldhulpverlening zakt weg in het zand.

Twee jaar na de kabinetsformatie zijn er veel plannen en weinig daden om mensen die door schulden in de penarie zitten te helpen.

‘Gemeenteambtenaren weten te weinig van schuldhulp’

Voor schuldhulp moet je bij de gemeente zijn,maar volgens jurist Peter Kamp worden schuldenaren daar vaak niet beter van.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden