Voortaan komen er Amerikaanse mobieltjes uit Finland

'Microsoft heeft kennis van Nokia nodig'; Salo hoopt op komst nieuwe bedrijven

KOPENHAGEN - Gemengde gevoelens overheersen in Salo, het stadje in zuidwest Finland dat zo nauw verbonden is met Nokia. "Aan de ene kant zijn we teleurgesteld dat er een einde is gekomen aan een Fins product van goede kwaliteit. Het is het einde van een tijdperk. Er zal nooit meer een Fins mobieltje uit de fabriek komen," zegt inwoonster Peppi Laine aan de telefoon. "Aan de andere kant is er ook hoop. Want zelfs al vallen er misschien ontslagen, Microsoft zal de kennis van de Nokia nodig hebben. Bovendien trekt Microsoft misschien wel andere, verwante bedrijfjes aan die zich in Salo vestigen." De inwoonster van Salo heeft de hele dag de radio aan gehad, met felle discussies van luisteraars in heel Finland die het einde van hun nationale trots betreurden of toejuichten.

Salo was het symbool van de teloorgang van Nokia, méér dan het hoofdkantoor van Nokia in Espoo. In Salo lag immers de fabriek en de belangrijke afdeling voor productontwikkeling. In de hoogtijdagen van Nokia werkten hier meer dan 6.000 mensen. In 2011 en 2013 werd het stadje hard getroffen door massa-ontslagen. De laatste tijd lagen de gebouwen er stil en donker bij. Er waren nog maar een kleine duizend medewerkers overgebleven.

Wat er met hen gaat gebeuren is nog onzeker. Toch is Mika Kortelainen blij met het nieuws. Hij werkt al 16 jaar bij Nokia en is vakbondsafgevaardigde in Salo. Kortelainen noemt de overname 'positief'. "Microsoft heeft de financiële middelen om te investeren in productontwikkeling. Het betekent een nieuwe start voor zowel Nokia als Microsoft," aldus Kortelainen.

Maar een andere vakbondsafgevaardigde van een Nokia-afdeling in Tampere was niet zo optimistisch. Hij vreest dat de eigen mobiele technologie van Microsoft verder is ontwikkeld dan ze naar buiten brengen. In dat geval zal het Amerikaanse bedrijf waarschijnlijk bepaalde Nokia-afdelingen uitkiezen die mogen voortbestaan en de rest sluiten. "Ik denk dat ze gewoon zelf de beste mobiele telefoon ter wereld willen ontwikkelen en daarom Nokia hebben overgenomen," aldus Kalle Kiili in een Finse krant.

De burgemeester van Salo, Antti Rantakokko, reageerde geschokt op het nieuws. Hij hoopt dat de productontwikkeling van mobieltjes voor zijn stad behouden blijft. "Dat is erg belangrijk voor ons. Ook als we denken aan de inkomsten uit bedrijfsbelastingen," zei de burgemeester gisteren tegen de Finse pers.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden