Voortaan is er gewoon curry na de communie

Ierse katholieken geven een klein fortuin uit voor de eerst communie van hun kinderen. Dat moet anders, vindt de aartsbisschop.

MAAIKE VEEN | DUBLIN

Als Ierse jongens en meisjes in het voorjaar naar de kerk gaan voor hun eerste communie, lijkt het of ze gaan trouwen. Nu doen meisjes in feestelijke witte jurken al snel aan een bruid denken. Het beeld wordt versterkt door de koetsen, limousines of soms zelfs een helikopter waarmee de communicantjes bij de kerk aankomen. Na afloop van de viering is er niet zelden een groot feest in een tent in de tuin of in een hotel.

Ierse gezinnen geven veel geld uit aan de eerste communieviering: dit jaar zo'n 45 miljoen euro, omgerekend 744 euro per gezin. Daarbij is nog niet het geld meegerekend dat de kinderen voor het bereiken van deze mijlpaal krijgen van familie en vrienden. Dat is gemiddeld nog eens ruim 400 euro per kind.

De Ierse rooms-katholieke kerk neemt nu het initiatief om die extravagantie een halt toe te roepen.

"Nog voordat mijn dochter vorig jaar de kerk inliep, vertelde haar vriendinnetje dat zij al meer dan duizend euro had opgehaald voor haar eerste communie", vertelt Michelle, een moeder van zes kinderen in Dublin die liever niet met haar achternaam in de krant wil. "Ik sta mijn kinderen niet toe om te collecteren onder familie en vrienden. Bij een verjaardag doe je dat ook niet."

De eerste communie moet 'iets eenvoudigs' zijn, verklaarde aartsbisschop Diarmuid Martin toen hij onlangs aankondigde dat er nieuwe richtlijnen komen voor eerste- communievieringen.

"Ik ben het op dit punt helemaal eens met de kerk", zegt Michelle. "Het gaat om het geloof, en niet om al die poespas daaromheen. De jurk die mijn dochter droeg bij haar eerste communie kostte 70 euro en haar schoenen waren van haar oudere zus. Voor het feest had ik lasagne en Indiase curry gemaakt."

De Ierse rk kerk wil ook dat ouders voortaan in het jaar voorafgaand aan de eerste communie regelmatig met hun kinderen naar de mis gaan. En niet langer de scholen, maar de ouders en de parochie worden er voortaan voor verantwoordelijk om kinderen voor te bereiden op de eerste communie. Die communievoorbereidingslessen moeten buiten schooltijd plaatsvinden.

Dit sluit aan bij overheidsplannen om het basisonderwijs diverser te maken. Van de scholen is 90 procent katholiek, terwijl de bevolking in de afgelopen twintig jaar door immigratie religieus veel diverser is geworden. Voor de meeste Ieren is het katholicisme meer een traditie dan een geloof. Een overgrote meerderheid beschouwt zichzelf nog steeds als katholiek, maar gaat niet of nauwelijks meer naar de kerk.

Bescheidener feestjes, daar zijn de meeste ouders wel voor, maar regelmatig kerkbezoek? Deze zomer waren er al ouders in het radioprogramma 'Liveline' die zich zorgen maakten over een mogelijke afname van het aantal katholieke scholen. Wie anders zou hun kinderen in het geloof inwijden?

Voor de kathedraal van Galway staat Josephine Cleary. In haar kerk, zegt ze, is het al de parochie die samen met de ouders de kinderen voorbereidt op de eerste communie. En met succes. "Onze kerk zit vol."

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden