Voortaan geldt dienstplicht ook voor vrouwen

VAN ONZE VERSLAGGEEFSTER

Net als jongens nu, krijgen meisjes die zeventien worden voortaan een brief van de minister van defensie, met uitleg over de militaire dienstplicht. Minister Hennis-Plasschaert (VVD, defensie) schreef de Tweede Kamer gisteren dat ze bezig is met een wetswijziging die vrouwen en mannen ook op dit gebied gelijk gaat behandelen. Die gaat vermoedelijk dit najaar in.

Twintig jaar geleden is de opkomstplicht voor het leger afgeschaft. Meisjes waren ook daarvoor van de dienstplicht uitgezonderd. Reden was dat zij een achterstand hadden op de arbeidsmarkt. Die zouden ze moeilijker kunnen inlopen als ze ook nog anderhalf jaar het leger in zouden moeten.

De omstandigheden zijn veranderd, schrijft Hennis. Gelijke behandeling weegt 'naar huidig inzicht' zwaarder. Meisjes zijn nu net zo hoog opgeleid als jongens en juist aan hoogopgeleiden heeft Defensie behoefte. De minister wil de wet daarom aanpassen: die spreekt consequent van hij, hem, mannelijk, broederdienst. Ook de Wet Gewetensbezwaarden past ze aan, zodat ook vrouwen eronder vallen.

In de brief die de zeventienjarigen krijgen, wordt ook gewaarschuwd dat de opkomstplicht weer zou kunnen worden ingevoerd als de omstandigheden daarom vragen. Dat betekent voortaan dat ook vrouwen worden opgeroepen in geval van een conflict. Hennis schrijft erbij dat dat momenteel 'niet aan de orde' is.

Nederlandse vrouwen kunnen al meer dan zeventig jaar militair worden. De eerste vrouw in het leger, Francien de Zeeuw, stierf vorig jaar september. Het Nederlandse leger van beroepsmilitairen telt nu 3700 vrouwen en 38.000 mannen.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden