Voortaan gaat bij gebed Nederlandse moskee op slot

reportage | Moskeeën in Nederlandse steden worden extra bewaakt. De bestuurders maken zich grote zorgen.

MARIJE VAN BEEK en REDACTIE RELIGIE & FILOSOFIE

Snerpend draait een boormachine in de gevel in van de Blauwe Moskee in Amsterdam. Op de stoep staat een dampend glaasje Marokkaanse thee, naast de koffer van de monteur die nieuwe beveiligingscamera's ophangt. Een van de maatregelen die moskeeën in Nederland gisteren hebben getroffen tegen anti-islam-geweld, nadat bij een aanslag op een gebedshuis in Quebec, Canada, zes doden vielen en tientallen moskeebezoekers gewond raakten.

Hier gaat, net als bij drie andere moskeeën in Den Haag, Rotterdam en Leiden, voortaan de deur op slot tijdens de gebeden. Uit voorzorg. De moskeebestuurders spreken in een gezamenlijke verklaring van een 'rigoureus' besluit dat ze 'ten zeerste betreuren'. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid, die vorig jaar maart nog wel een brief stuurde aan gemeenten om hen te wijzen op de dreiging voor moskeeën, ziet vandaag geen aanleiding om extra veiligheidsmaatregelen in te lassen.

In het kantoortje van de Blauwe Moskee zit woordvoerder Khalil Aitblal achter zijn bureau. "De zorgen zijn groot", zegt hij. Boven hem is het systeemplafond opengebroken door de monteurs. Dan loopt een jongeman binnen, die een geel fluorescerend hesje uit een stapel trekt. Ook een nieuwe maatregel, zegt Aitblal. "Vijf keer per dag moeten twee vrijwilligers in en om de moskee gaan wachtlopen."

Even na vijven 's middags druppelen een stuk of dertig mannen binnen. De imam haalt de aanslag in Quebec kort aan in het gebed. De 21-jarige studente Siham Ouaddi, met een donkerrode hoofddoek, komt na afloop het vrouwengedeelte uit. Ze denkt dat de imam bewust een toepasselijk koranvers voorlas. "Over dat God met de geduldigen is, met mensen die in moeilijkheden verkeren." Ze slikt iets weg. "Sorry hoor, dat vond ik heel mooi."

Toen Siham aankwam en een busje van een tv-ploeg bij de moskee zag staan dacht ze eerst dat er iets anders aan de hand was. "Zeker weer een extremist ofzo?"

Ze gebaart naar het lege tapijt om haar heen. "Raar, jammer, dat dit nu kennelijk een gevarenzone is. Dit hier is mijn rust, mijn ruimte om tot mezelf te komen. Maar dat blijft zo hoor, ook met de deur op slot."

undefined

Aanvallen in nederland

Vorig jaar februari gooiden vijf rechts-extremistische terroristen molotovcocktails naar moskee Allah's Huis voor Moslims in Enschede. Op dat moment waren ongeveer veertig mensen binnen, onder wie kinderen. Niemand raakte gewond.

De daders, die schuldig zijn bevonden aan terrorisme omdat ze een bevolkingsgroep schrik wilden aanjagen, zijn veroordeeld tot vier jaar celstraf.

Eind december brandde een leegstaand zwembad in Culemborg uit dat door de lokale islamitische gemeenschap was gekocht om er een moskee in te vestigen. De politie gaat ervan uit dat de brand is aangestoken, en onderzoekt nog of het motief anti-islamitisch was.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden