Voortaan dubbel alarm bij bar weer

(Novum) - Bij barre weersomstandigheden geeft het ministerie van Verkeer en Waterstaat voortaan samen met het KNMI en Rijkswaterstaat een gecombineerd weer- en verkeeralarm af. Dat meldt het ministerie donderdag. Tot nu toe werden twee aparte waarschuwingen gegeven, één over het weer en één over het verkeer.

Met het gecombineerde alarm moet volgens het ministerie de ontwrichting van het verkeer bij bar weer nog meer worden voorkomen. Als voorbeeld noemt het ministerie de grote overlast die vorig jaar november op de wegen ontstond door hevige sneeuwval. Toen stonden automobilisten urenlang vast in files met recordlengten.

Het gecombineerde alarm wordt 12 tot 24 uur voor het komende slechte weer voorafgegaan door een 'voorwaarschuwing voor weer en verkeer'. Bij naderend slecht weer overleggen KNMI en het Verkeerscentrum Nederland van Rijkswaterstaat over de gevolgen voor het wegverkeer. Als het barre weer doorzet, volgt nul tot 12 uur van tevoren het daadwerkelijke weer- en verkeeralarm. Het ministerie verwacht dat elk jaar zeven voorwaarschuwingen worden omgezet in vijf weer- en verkeeralarmen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden