Voorstellingen op web, social media en app

Het Holland Festival wil graag jong, hip en modern zijn. Naast de popopera 'The End' met een virtuele hoofdpersoon zijn er tal van andere 'voorstellingen' waarin nieuwe media een rol spelen. Een greep.

The Book of Sand

De nieuwe liedcyclus van componist Michel van der Aa heet 'The Book of Sand' en is digitaal en interactief. Van der Aa werkt wederom vernuftig met een combinatie van film en muziek. De Australische popzangeres Kate Miller-Heidke, ook al prominent aanwezig in Van der Aa's filmopera 'Sunken Garden', speelt en zingt de hoofdrol. Als toeschouwer kun je schakelen tussen drie verschillende filmlagen en zo steeds alternatieve gezichtspunten innemen. The Book of Sand is toegankelijk als webiste (thebookofsand.net) en als app in iTunes en Google Play. Vanaf 31 mei en gratis.

House in Your House

De opening van het Holland Festival vindt niet plaats in een theater of concertzaal, maar bij de mensen thuis. Het festival zorgt in samenwerking met 3FM, 3voor12 en Rauw, voor de line-up (o.a. Joost van Bellen, De Sluwe Vos, Falco Benz) en thuis nodig je je eigen gasten uit. Tot in de kleine uurtjes streamt het festival de dj's, incusief lichtshow, rechtstreeks de huiskamers in. Zaterdag 30 mei, vanaf 23.00 uur. Gratis.

What is Digital Art?

Componisten Michel van der Aa en Keiichiro Shibuya gaan onder leiding van festivaldirecteur Ruth Mackenzie in gesprek over hun visie op de ontwikkeling van digitale technologieën in de podiumkunsten. Joris Weijdom van het Media & Performance Lab aan de HKU geeft vooraf een inleiding. Is digitale kunst een gimmick of een heuse nieuwe kunstdicipline? Vrijdag 5 juni om 17.00 uur in Pakhuis de Zwijger. Gratis.

M.U.R.S.

Voorstelling van de Catalaanse theatergroep La Fura dels Baus over de zogeheten smart cities waarin iedereen met iedereen en alles digitaal verbonden is. Bezoekers worden door middel van een app (van tevoren te downloaden) door de show gestuurd, dus is het zaak om een volledig opgeladen smartphone mee te nemen. Misschien dat de perfecte stad van de toekomst toch niet zo perfect is. Er zijn maar een paar stoelen, omdat het de bedoeling is dat de bezoekers door de voorstelling dansen. Een soort work-out. Zondag 31 mei en maandag 1 juni in de Gashouder van de Westergasfabriek. 25 euro.

All-Imitate-Act

Kunstenaar Liam Gillick plaatst op het Museumplein een reeks gigantische panelen met een gat erin. Je kunt je hoofd door zo'n gat steken en je laten vereeuwigen als Bauhaus-danser of als een personage op een Malevitsj-schilderij. Gillick creëert kunst in de publieke ruimte die door het gebruik ervan steeds een nieuwe betekenis krijgt. Verwacht wordt dat er heel veel selfies bij de installaties gemaakt zullen worden.

Van 30 mei tot 21 juni. Gratis.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden