Voorstelling 'Fred' van theatergroep Carver bekroond

Van onze kunstredactie AMSTERDAM - Met de voorstelling 'Fred' heeft theatergezelschap 'Carver' de Albert van Dalsumprijs voor het seizoen '96/'97 gewonnen. Burgemeester Patijn reikt de Amsterdamse prijs, die 15 000 gulden bedraagt, begin november uit.

Ook in het juryrapport zijn de juryleden Marijke Giesbers, Thom van der Goot en Han Kerkckhoffs nog amper bekomen van hun enthousiasme pal na de voorstelling: “Het in elkaar overlopen van ontroerend naturalisme naar theatrale vergroting en weer terug. Over het beheersen van stijlmiddelen gesproken... Weemoed en verlangen, lust en blokkade. Prachtig gedaan. Integraal kloppend. Is dit nu de vrucht van jarenlange samenwerking? Komt het mede door de regie van Helmert Woudenberg? Alles scharniert immers zo soepel. De timing is zo lekker. En het lijkt allemaal zo eenvoudig. Gewoon prijzenswaardig!,” aldus de unanieme jury.

Trouwcritica Hanny Alkema oordeelde destijds over 'Fred': “De narigheden van het dagelijkse leven worden door Carver met veel gevoel voor humor aangestipt en uitvergroot tot een doorgaans absurde sketch. Ook in 'Fred' is het verrassend met hoe weinig woorden - het groepje verloochent zijn mime-afkomst nimmer - de verhoudingen worden getekend.”

Huisschrijver Peer Wittenbols en regisseur Rob Ligthert van het Limburgse theatergezelschap De Federatie krijgen de aanmoedigingsprijs voor hun produkties 'Zog', 'Smegma' en 'Noordeloos'. De jury zegt al genoeg bewijs voor de keuze te vinden in Wittenbols citaat van de Moeder uit 'Smegma': “Ik denk dat ik genoeg zeg als ik hier zwijg.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden