commentaar

Voorstel wietteelt verdient steun

Met een nieuw wetsvoorstel wil de Tweede Kamer een eind aan het gedoogsysteem maken. Beeld ANP
Met een nieuw wetsvoorstel wil de Tweede Kamer een eind aan het gedoogsysteem maken.Beeld ANP

Een sluitende oplossing voor het probleem van de hasjhandel is moeilijk te vinden. Gedurende decennia probeerde Nederland er greep op te houden door de verkoop en het gebruik toe te staan, maar de inkoop van de softdrug door coffeeshops slechts te gedogen.

hoofdredactie

Via een complex systeem van illegale opslag, achterdeurinkoop en criminele tussenpersonen werd de markt zo bediend. Met als groot voordeel dat de gebruikers de straat niet meer op hoefden voor hun genotsmiddel, de coffeeshops met een vergunning moesten werken, er belasting kon worden betaald, en de overlast verminderde.

Met een nieuw wetsvoorstel wil de Tweede Kamer aan het gedoogsysteem een eind maken. Want het systeem heeft grote nadelen. Het geld dat de toeleveranciers zwart verdienen zoekt zijn weg naar de bovenwereld, met witwasconstructies en het risico van corruptie als gevolg. In sommige regio’s, vooral in Zuid-Nederland, volgt bovendien de ene criminele afrekening op de andere in de strijd om de lucratieve hasjmarkt.

Volgens het wetsvoorstel gaat de overheid toezicht houden op de productie en verkoop van wiet en kan de coffeeshophouder die vervolgens legaal inkopen. Voor de volksgezondheid is dat een verbetering, en voor de coffeeshophouder een eind aan de semi-illegale spagaat.

Maar het is bepaald niet zeker dat de criminaliteit er door zal afnemen, omdat een belangrijk deel van de wietteelt bestemd is voor export. Ook krijgen opsporingsdiensten er nog een harde dobber aan om de verschillende productiestromen uit elkaar te houden. En bepaald niet alle buurlanden zullen legale productie van wiet toejuichen, deels al om ethische redenen: tenslotte blijft hasj een ‘softdrug’ die zeer zwaar kan uitpakken en zeer verslavend kan zijn.

VVD is verdeeld

Of het voorstel ook door de Eerste Kamer komt is nog zeer onzeker. Met name de VVD is verdeeld: sommige lokale liberalen vinden dat het tijd wordt voor experimenten, de VVD-bewindslieden waren tot nu toe faliekant tegen. Maar ook de VVD vindt, volgens haar huidige verkiezingsprogramma, dat het beleid rond sofdrugs ‘slimmer’ gereguleerd moet worden.

Dat er in de Eerste Kamer een stevig debat over moet komen is logisch en terecht. Maar het zou goed zijn als de senaat de nieuwe stap volgt, nu het gedoogbeleid tegen zijn grenzen is aangelopen. De mogelijkheid dat legale toelevering het gebruik bevordert kan beter worden tegengegaan met een verscherpt ontmoedigingsbeleid, zoals dat ook ten aanzien van alcohol en sigaretten wordt gevoerd. En internationaal loopt Nederland inmiddels minder uit de pas met verdergaande legalisering, nu ook andere landen in de wereld en bijvoorbeeld enkele deelstaten in de VS daartoe al zijn overgegaan.

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden