Voorstanders moeten nog flink aan de slag

Onderzoek: Nederlander gelooft vooral de tegenargumenten

Nederlanders geloven de tegenstanders van het verdrag met Oekraïne eerder dan de voorstanders. Dat blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau Ipsos, in samenwerking met Kieskompas en Trouw. Als meest geloofwaardig argument wordt een van de argumenten van Burgercomité EU genoemd, de initiatiefnemer van het referendum: 'Het verdrag zorgt voor een migratiestroom naar de EU'.

Meer dan de helft van Nederland (51,8 procent) zegt dat argument aannemelijk te vinden, al bestrijden de voorstanders het met kracht. Het argument dat het verdrag 'de veiligheid in Europa vergroot', een geliefd punt van de voorstanders, vindt slechts 14,7 procent van de Nederlanders steekhoudend.

Het kamp van de voorstanders blijft op achterstand. Nu de datum van het referendum over het verdrag dichterbij komt, schalen zowel voor- als tegenstanders hun campagnes op. Dit weekeinde worden overal in Nederland debatten gehouden. PVV-leider Geert Wilders (tegen) flyert in Dordrecht, SP-senator Tiny Kox (tegen) debatteert met zijn D66-collega Petra Stienen (voor) in Maastricht.

Uit het Ipsos-onderzoek blijkt dat vooral de argumenten vóór ratificatie van het verdrag bij het publiek nog weinig wortel hebben geschoten. Weliswaar spreekt in het voordeel van de voorstanders dat op de tweede plaats in de ranglijst van geloofwaardige argumenten er een van hen staat: 'het verdrag bevordert handel tussen EU en Oekraïne'. Bijna de helft van de Nederlanders, 48,8 procent, beoordeelt dat argument als geldig.

Maar derde in de rij van geloofwaardige argumenten staat weer een argument van de tegenstanders: dat het verdrag 'een negatief effect zal hebben op de relatie tussen de EU en Rusland'. Dat noemt 45,1 procent van de mensen geloofwaardig. Het bijna tegengestelde motief 'het verdrag beschermt Oekraïne tegen Rusland' wordt door maar 30,2 procent van de Nederlanders steekhoudend wordt genoemd.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden