Voorspellen wie crimineel wordt

De politie Gelderland-Midden voorspelt of jonge kinderen criminaliteit en overlast kunnen gaan veroorzaken en grijpt dan voortijdig in. Psycholoog Ron Scholte zorgt voor de wetenschappelijke ondersteuning.

Een proef met de Arnhemse methode ProKid Politie wees uit dat kinderen onder de twaalf jaar die met de politie in aanraking komen, meer kans lopen in de criminaliteit te belanden.

Dat is toch geen verrassing?

Psycholoog Ron Scholte, verbonden aan de Radboud Universiteit Nijmegen: „De Arnhemse methode gaat uit van alle kinderen die op welke manier dan ook met de politie in aanraking komen. De meesten zijn niet verdacht. Zeventig procent van die kinderen is getuige, bijvoorbeeld als de vader de moeder in elkaar slaat, of als een vriendje illegaal vuurwerk afsteekt. Van alle kinderen die door de politie worden geregistreerd omdat ze bij een incident zijn betrokken, is maar 6 tot 10 procent zelf verdacht.

Als een kind vaak getuige of slachtoffer is, zegt dat ook iets over de omgeving waarin het opgroeit. En uit onderzoek naar misbruik en pesten wisten we al dat slachtoffers later vaak daders worden.

Met ProKid Politie kunnen we nu voorspellen welke kinderen later crimineel gedrag zullen vertonen, en hulpverleners inschakelen om dat te voorkomen.”

Hoe werkt de methode?

„Wanneer een kind ergens bij is betrokken, kijkt de politie of het kind al bij haar bekend is, en of op hetzelfde adres andere meldingen zijn gedaan. De kinderen worden ingedeeld in de kleuren wit, geel, oranje of rood, naar gelang de hoeveelheid en de aard van de incidenten waarbij ze betrokken waren. Is een kind eerder als verdachte, slachtoffer of getuige geregistreerd? Om hoeveel incidenten gaat het? Is er sprake van een zedendelict, geweldpleging of zware dierenmishandeling? Ook als een kind ooit als vermist is opgegeven, duidt dat op probleemgedrag.

De computer kijkt 365 dagen terug, vandaag is de situatie dus anders dan gisteren. Kinderen die alleen maar betrokken waren zitten in de witte groep, kinderen die meer dan vijf keer geregistreerd staan, waarvan minstens twee keer bij een zwaar incident, komen in de rode groep, de alarmfase. Dankzij ProKid zijn vorig jaar twee kinderen uit deze groep alsnog bij Bureau Jeugdzorg beland, net als 58 ’oranje’ kinderen, de probleemjeugd.’’

Maar hoe zit het dan met de privacy?

„Om nog beter te voorspellen, zou de politie ook naar de buurt, gezinsstructuur en familie moeten kijken. En naar vrienden, want geweld en vandalisme doen kinderen zelden alleen.

Dat vereist strikte regels. Mijn collega en ik hebben inzicht gekregen in de gegevens van drieduizend kinderen, maar pas na een uitvoerig veiligheidsonderzoek waarbij ook naar onze eigen relaties is gekeken. Dat gaat behoorlijk ver, maar het is terecht want het gaat om persoonlijke gegevens. Daarover hebben we ook geheimhoudingsplicht.’’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden