Voorspellen is leuk, maar een misser is snel gemaakt

Eindelijk begon het dan te stormen, deze week op het Binnenhof. De formatieonderhandelingen tussen VVD en PvdA zijn in de eindfase aanbeland en daar hoort, ondanks de nog altijd heersende radiostilte, nattigheid bij. Geen wolkbreuk, dat nog niet, maar af en toe een stevige bui. Zo worden steeds meer plannen van het beoogde kabinet Rutte-II duidelijk: bijvoorbeeld op het gebied van de woningmarkt, de zorg en ontwikkelingssamenwerking.

Naast plannen regende het ook namen. Want wat is er in formatietijd leuker dan op basis van 'zeer goed ingevoerde bronnen' alvast op de bordesscène vooruit te lopen en te voorspellen wie er minister wordt? Dat gaat van de geijkte namen, zoals PvdA'er Frans Timmermans op Buitenlandse Zaken, tot aan aardige verrassingen, zoals Lilianne Ploumen namens dezelfde partij op Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking. Gisteren was er in het namenspel de grootste verrassing, toen Lodewijk Asscher, 'kroonprins' van de PvdA, ineens als 'zekere' vicepremier werd genoemd. Bij de VVD blijft ondertussen veel hetzelfde: waarschijnlijk behouden Ivo Opstelten (veiligheid en justitie), Edith Schippers (volksgezondheid, welzijn en sport) en Melanie Schultz van Haegen (infrastructuur en milieu) hun huidige portefeuille.

Toch, hoe onderhoudend het schuiven met 'de poppetjes' ook mag zijn, het is niet zonder gevaar. Want de kans dat je ernaast zit, is nogal aanwezig. Opiniewebsite joop.nl zette gisteren een paar missers op een rijtje. Zo meldde NRC Handelsblad twee jaar geleden dat Sybrand van Haersma Buma minister van immigratie en integratie zou worden, pensioenbaas Dick Sluimers voor de VVD op Sociale Zaken en oud-luchtmachtgeneraal Dick Berlijn op Defensie. Televisieprogramma 'EenVandaag' voorspelde in 2007 foutief dat André Rouvoet géén minister zou worden. En Trouw? Trouw werd door het rijtje op joop.nl gespaard, maar voorzag in 2010 ministersposten voor VVD'ers Hans van Baalen (buitenlandse zaken) en Stef Blok (sociale zaken) en CDA'er Gerda Verburg (defensie).

Ook regende het deze week data. Want wanneer staan die al dan niet juist voorspelde bewindspersonen eigenlijk op het bordes bij koningin Beatrix? Dat dat wel eens half november zou kunnen zijn, zoemde al langer rond in de Wandelgangen. Als vroegste datum werd de 12de vaak genoemd. Toen donderdag echter bekend werd dat er een akkoord op hoofdlijnen naar het Centraal Planbureau was gestuurd om doorgerekend te worden, werden de voorspellingen gedurfder.

De nieuwe kabinetsploeg zou wel eens op 6 november beëdigd kunnen worden, beredeneerde RTL die avond. Gisteren liep die voorspelling een deukje op: premier Mark Rutte zit dan samen met staatssecretaris Henk Bleker op een driedaagse handelsmissie in Turkije. En dan is er ook nog het ingelaste PvdA-congres, dat het nieuwe regeerakkoord moet accorderen. Voor het congres doen twee data de ronde: 3 en 10 november. Pas daarna is de weg naar de trappen van Huis ten Bosch definitief hobbelvrij.

Op welke datum het ook uitdraait, feit is dat de onderhandelingen in flink tempo voorbij zijn gegaan. Het naar tevredenheid verlopen bezoek van werkgevers, werknemers, provincies, gemeenten en waterschappen, maakte bovendien duidelijk dat er waarschijnlijk geen orkaan op komst is.

Er lijkt draagvlak te zijn voor de plannen van VVD en PvdA.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden