Voorspelbare voorspellingen

Ongeveer gelijk met de rotjes en gillende keukenmeiden barsten ook de voorspellingen voor het nieuwe jaar weer los. In ParaVisie - de eerste van de tijdschriften met paranormale uitstraling die ons bereikte - gunnen zestien zieners de lezer een blik in hun vèrziend brein. Dat zijn meest paragnosten, maar ook een esotherist, een tarotdeskundige, een pendelaar/wichelroedeloper, een astroloog en een channelmedium.

Sommigen doen opmerkelijke uitspraken, maar uit de complete collectie is zonder moeite een top-tien van voorspelbare voorspellingen te halen:

1. De situatie in het voormalige Joegoslavië blijft zorgelijk.

2. Salman Rushdie blijft risico's lopen.

3. Prinses Juliana zal wat meer aandacht aan haar gezondheid gaan schenken (de prinses is 86)

4. De ozonlaag verslechtert.

5. Een bekend Nederlands politicus komt te overlijden, evenals een bekend Europees politicus, Frans of Duits (keus te over), en in de Verenigde Staten laat een zeer bekende zanger of acteur een grote leegte achter.

6. Er komt veel regen in 1996.

7. In Zuid-Amerika zullen veel bossen gekapt worden.

8. Er heersen groot wantrouwen en onzekerheid in Afrika.

9. Rusland moet oppassen voor strijd, brand of een nucleaire ramp.

10. Schandalen in Engeland begin 1996.

Blijkbaar heeft Paravisie's hoofdredacteur Carel Elias niet bijster veel vertrouwen in zijn helderziende medewerkers. De vijftien pagina's voorspellingen inspireerden hem tot deze samenvatting:

“Wat staat ons te wachten? Nadat Rushdie een vervolg heeft geschreven op zijn Duivelsverzen worden de kardinalen uit de gehele wereld naar Rome ontboden. Een vreselijke crisis in de katholieke kerk staat voor de deur, want in Duivelsverzen deel 2 onthult Rushdie dat de paus de transseksuele, Poolse nicht van Eva Braun (de vrouw met wie Hitler zelfmoord pleegde) is.

Rushdie wordt om zijn blasfemische onthullingen door de r.-k. kerk in de ban gedaan. De schrijver is op zijn schuiladres in Engeland namelijk katholiek geworden. Rushdie moet opnieuw vluchten, nu voor de r.-k. gelovigen, die hem aan het kruis willen nagelen. Hij vlucht naar Nederland en gaat als dompteur in circus Sarassani werken. Niemand herkent hem vooralsnog. De r.-k. gelovigen in Nederland lezen in een boek over de Leeuw van Juda - voormalig keizer van Ethiopië - dat over de antikrist is voorspeld dat hij als leeuwentemmer zal weerkeren op aarde.''

Met de connectie tussen Rushdie en de leeuwentemmer is het verhaal nog niet afgelopen. De schrijver wordt herkend in een circus dat toevallig in Tiel staat, de ontdekker steekt er de fik in en Jomanda moet tijdens de bluswerkzaamheden zwemmend in een blauw badpak haar leven redden.

Elias baseert zijn conclusies op voorspellingen die hij hap-snap uit de vijftien pagina's heeft opgepikt: Rushdie zou inderdaad een vervolg op de Duivelsverzen schrijven, (om duistere redenen) worden kardinalen naar Rome ontboden, er ontstaat een scheuring in de rooms-katholieke kerk (dat zou met een spraakmakend boek te maken hebben) en de paus zal er zelfs het bijltje bij neergooien. Er brandt een circustent af, alleen niet in Tiel.

Een echt mooie toekomst zit er nog altijd niet in, net zo min als dat dit jaar het geval was. Van wat er uitkwam van de voorspellingen voor 1995 somt het blad zelf onder andere op: de problemen van minister Sorgdrager, die van prins Bernhard met zijn gezondheid, de overstromingen in februari, de mooie zomer en de afgang van PSV-trainer Aad de Mos. Dat behoorlijk wat profeten er naast zaten met het vertrek van Ajax-trainer Louis van Gaal die waarschijnlijk nog altijd in de verste verte niet denkt aan vertrekken, wordt wijselijk verzwegen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden