Voorschot op Carmen in Ahoy

De 36.000 bezoekers die naar verwachting naar een van de zes voorstellingen van 'Carmen' in Ahoy-Rotterdam gaan, hebben één garantie vooraf. Dat het wat betreft de solisten en de begeleiding door de Württembergische Philharmonie Reutlingen, geleid door Roberto Paternostro, een uitstekende en genuanceerde uitvoering wordt. Want met dezelfde vocale en instrumentale medewerkers werd de dubbelcd CARMEN (Companions Classic CC-940110; verkrijgbaar in speciaalzaken aangesloten bij de Klassieke Vakhandel) gemaakt en die klinkt zeer goed.

'Carmen' leent zich voor grootse montering, maar het is ook een intiem drama dat Georges Bizet componeerde over de liefde. 'l'Amour est un oiseau rebelle'; de Amerikaanse mezzo van Griekse afkomst Pamela Pantos geeft van die beroemde habanera een bijkans chique voordracht. Lenig en verleidelijk klinkt zij in het chanson 'Près des remparts de Séville'.

Zij vat in eendrachtige samenwerking met de dirigent haar rol niet als canailleus op, maar geeft Carmen een edel karakter mee. En hoor hoe prachtig die muziek dan is, zo mooi dat het begrijpelijk is dat Tsjaikovski dit werk als het hoogst bereikbare in opera achtte. Indien Pantos en Paternostro ook in de holte van Ahoy (met geluidsverspreiding) zo genuanceerd te werk gaan, staat ons een mooie avond te wachten. De cd is onze garantie.

Haar tegenspeler in die liefde is niemand minder dan de Roemeense tenor Corneliu Murgu, een tikje logge maar wel indrukwekkende stem. Hij zal als Don José geen microfoon nodig hebben om Ahoy vol te zingen. Hoe mooi contrasteert de Micaëla van de Italiaanse sopraan Fiamma Izzo d'Amigo, ooit een ontdekking van Von Karajan, met haar bloeiende voordracht, haar stralend volle stem. En daar is Escamillo: een grote en trotse stem van de Oostenrijker met een Italiaanse naam: Claudio Otelli. Voor wie niet tot 36.000 bezoekers behoort, biedt de uitgave een fraaie vervanging.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden