Vooroordeel leidt tot bevestiging daarvan

Het uiten van vooroordelen over gedrag, zorgt er vaak voor dat die vooroordelen bewaarheid worden. Dat blijkt uit een onderzoek waarover psycholoog Belle Derks van de Universiteit Leiden deze maand in het Journal of Experimental Social Psychology bericht.

De onderzoeker liet 64 Leidse studentes met een simulator een auto inparkeren. Wanneer de vrouwen van tevoren werd gezegd dat vrouwen slecht auto rijden, verdubbelde de kans dat ze een virtuele voetganger raakten. Volgens Derks gaat deze conclusie niet alleen op voor vrouwen, maar voor elke groep waar een bepaald vooroordeel over bestaat.

Overigens bleek ook uit het onderzoek dat het geven van een complimentje het effect van het uitgesproken vooroordeel weer verzacht. Hierdoor gaan mensen het vooroordeel niet meer als een bedreiging zijn, maar als een „positieve uitdaging”, stelt Derks in het universiteitsblad Mare.

Voor wie bij een groep hoort waarover vooroordelen bestaan is dat goed nieuws, aldus de psycholoog. „Het helpt als je je bewust bent van dit soort bedreigingen en nadenkt over positieve aspecten van je groep”, legt hij uit.

Het is volgens Derks goed dat mensen zich kunnen wapenen tegen vooroordelen. „Denk eens na over hoe vaak vrouwen geconfronteerd worden met vooroordelen. Als je die negatieve stress niet kan compenseren, zal dat je gezondheid schaden.” Volgens Derks is onder meer gebleken dat door allerlei discriminatie-ervaringen zwarte Amerikanen gemiddeld een minder goede gezondheid hebben dan hun blanke landgenoten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden