Voormalige maoïstische rebellen in parlement Nepal

(Novum/AP) - Het Nepalese interim-parlement is maandag ontbonden en onmiddellijk opnieuw geïnstalleerd met toetreding van de 83 leden tellende fractie van de voormalige maoïstische rebellen. De eedaflegging van de nieuwe parlementariërs in het 330 zetels tellende parlement werd rechtstreeks uitgezonden door de Nepalese televisie.

De ceremonie verliep volgens plan, nadat het parlement eerst eenstemmig goedkeuring had gegeven aan een nieuwe interim-grondwet. De toetreding van de maoïsten tot het parlement is een belangrijke mijlpaal in een langdurig vredesproces. De strijd van de maoïsten tegen de monarchie en het leger brak in 1996 uit en kostte zeker 13 duizend Nepalezen het leven.

De maandag geratificeerde grondwet blijft van kracht totdat later dit jaar een speciale grondwetgevende vergadering is gekozen en een permanente grondwet heeft opgesteld. Verscheidene politici zeiden verheugd te zijn over de ontwikkeling en vertrouwen te hebben in de toekomst.

De leider van de maoïsten, Pushpa Kamal Dahal, ook bekend onder de naam Prachanda, zei dat de partijleiding niet in het parlement zitting zal nemen. De verwachting is dat de maoïstische strijders deze week beginnen hun wapens in te leveren bij VN-waarnemers. De maoïsten vormen met hun 83 leden de op één na grootste fractie. De grootste fractie is die van de Nepalese Congres-partij.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden