Voormalige Israëlische leider Peres (93) overleden

Shimon Peres op 8 februari 2016. Beeld AP
Shimon Peres op 8 februari 2016.Beeld AP

De voormalige Israëlische president en premier, Shimon Peres, is op 93-jarige leeftijd overleden. Peres stond aan de wieg van Israël en speelde als militair en politicus een cruciale rol in de vestiging van de Joodse staat in Palestina.

Peres overleed woensdag in Tel Aviv aan de gevolgen van een hartaanval. Hij was twee weken daarvoor in het ziekenhuis opgenomen. 'Hij is vanochtend om 03.00 uur (02.00 uur Nederlandse tijd) overleden in zijn slaap', zo bevestigde zijn persoonlijke arts Rafi Walden aan het Franse persagentschap AFP.

De Israëlische premier Benjamin Netanyahu en zijn vrouw Sara hebben gereageerd op de dood Peres. Ze zijn diep verdrietig: ,,Peres was geliefd bij alle mensen.", aldus Netanyahu woensdag.

Minister-president Mark Rutte noemt Peres ,,een man wiens lange en veelbewogen leven parallel loopt met de al even bewogen geschiedenis van de staat Israël''.

,,Ik heb Peres een paar keer mogen ontmoeten. Op mij maakte hij een diepe indruk door zijn diepgewortelde idealen en strijdbaarheid die hij combineerde met wijsheid en een grote toewijding aan zijn land en het vredesproces in het Midden-Oosten. Onvergetelijk is dat hoopvolle moment in 1994, waarop hij samen met Yitzhak Rabin en de Palestijnse leider Yasser Arafat de Nobelprijs voor de Vrede won. Israël verliest een groot staatsman aan wie wereldwijd met groot respect wordt teruggedacht'', liet Rutte vanuit Zuid-Korea weten waar hij met een handelsmissie is.

Oud-premier Wim Kok noemt de oud premier een wijs man, een baken van hoop en optimisme. ,,Wij eren hem vooral door in zijn geest voort te bouwen aan een verdraagzame samenleving in het Midden-Oosten en elders in de wereld'', aldus Kok.

,,Ik denk met weemoed en vooral ook dankbaarheid terug aan de inspirerende bijdragen die Shimon Peres tot aan het eind van zijn leven aan het streven naar duurzame vrede is blijven leveren. Shimon was een wijs man, een baken van hoop en optimisme, die de dialoog verkoos boven conflict, die zelfs in donkere tijden bleef ijveren voor een toekomst die mensen niet scheidde, maar met elkaar verbond. Israël en de wereld verliezen een groot staatsman'', aldus Kok.

Obama
President Barack Obama van de Verenigde Staten heeft de voormalige Israëlische president Shimon Peres geprezen als een ,,strijder voor Israël en het Midden-Oosten". Na het overlijden van Peres zei Obama dat Amerika in de schuld staat bij Peres. ,,Niemand heeft zich meer ingezet voor vrede tussen onze landen dan Peres. Een licht is gedoofd, maar de hoop die hij ons heeft gegeven zal voor altijd branden.", zei Obama.

Shimon Peres (links) in gesprek met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1995. Beeld afp
Shimon Peres (links) in gesprek met de Palestijnse leider Yasser Arafat in 1995.Beeld afp

Nobelprijs voor de Vrede
Shimon Peres was bijna 70 jaar actief als politicus in Israël. Hij was in twaalf Israëlische kabinetten minister, tweemaal premier en van 2007 tot 2014 president. Hij was een architect van onder meer de aanval op Egypte in 1956, het Israëlische nucleaire programma en de vredesonderhandelingen met de Palestijnen die in 1993 tot de akkoorden van Oslo leiden. Het jaar daarna kreeg Peres samen met de Palestijnse leider Yasser Arafat (1929-2004) en Yitzhak Rabin de Nobelprijs voor de Vrede.

Peres werd geboren in het destijds Poolse Wiszniew en verhuisde als kind van 11 jaar naar Palestina. In 1948 stapte hij aan de zijde van de Israëlische 'Vader des Vaderlands' David Ben Gurion (1886-1973) in de politiek. Hij was lid van de Arbeidspartij en werd in 1959 lid van het parlement.

Er zijn nog geen details bekend waar en wanneer de begrafenis zal plaatsvinden.

Peres met zijn vrouw Sonya in 1985. Sonya overleed in 2011. Beeld ANP
Peres met zijn vrouw Sonya in 1985. Sonya overleed in 2011.Beeld ANP
Peres' vredesonderhandelingen met de Palestijnen leidden in 1993 tot de akkoorden van Oslo. Beeld ANP
Peres' vredesonderhandelingen met de Palestijnen leidden in 1993 tot de akkoorden van Oslo.Beeld ANP
Shimon Peres (midden), Yassar Arafat (links) en Yitzhak Rabin ontvangen de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december 1994. Beeld afp
Shimon Peres (midden), Yassar Arafat (links) en Yitzhak Rabin ontvangen de Nobelprijs voor de Vrede op 10 december 1994.Beeld afp
Op deze ongedateerde foto laten Peres en Arafat zien waar zo lang voor gestreden is: vrede. Beeld REUTERS
Op deze ongedateerde foto laten Peres en Arafat zien waar zo lang voor gestreden is: vrede.Beeld REUTERS
Peres legt in 2005 bloemen op het graf van Yitzhak Rabin, tien jaar eerder was vermoord door een extreem-rechtse jood in Tel Aviv. Beeld Photo News
Peres legt in 2005 bloemen op het graf van Yitzhak Rabin, tien jaar eerder was vermoord door een extreem-rechtse jood in Tel Aviv.Beeld Photo News
In 2013 kwam Shimon Peres op uitnodiging van koning Willem Alexander naar Nederland. Beeld Robin Utrecht
In 2013 kwam Shimon Peres op uitnodiging van koning Willem Alexander naar Nederland.Beeld Robin Utrecht
Peres trad in 2014 af als president. Op zijn laatste dag bereidde hij een speech voor ter verwelkoming van de nieuwe president. Beeld REUTERS
Peres trad in 2014 af als president. Op zijn laatste dag bereidde hij een speech voor ter verwelkoming van de nieuwe president.Beeld REUTERS
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden