Voormalige barakken uit Westerbork afgebrand

VEENDAM (ANP) - De barak in Kamp Westerbork waarin Anne Frank en haar zus Margot in 1944 batterijen hebben gedemonteerd, is in de nacht van zaterdag op zondag afgebrand. De barak, die in 1957 naar Veendam werd getransporteerd, werd daar opgedeeld in tweeën. De delen werden gebruikt als landbouwschuren.

ANP

Er waren afspraken om de bouwsels terug te brengen naar Kamp Westerbork. Het kamp diende in de Tweede Wereldoorlog als verzamelplaats voor Joden voor transport naar de concentratiekampen van de nazi's.

De barak waar Anne en Margot in werkten, nummer 57, werd in 1957 verkocht, gedemonteerd, per trekker vervoerd naar Veendam en daar weer opgebouwd. Op de plaats waar de barak in Westerbork in de oorlog heeft gestaan, hangt een doek met een grote foto van het gebouw. Het Herinneringscentrum Westerbork was van plan de barak nog voor de herfst af te breken en op te slaan. Het plan was om het gebouw volgend jaar of het jaar erna terug plaatsen in Westerbork.,,Het was een groot belangwekkend oorlogserfgoed. Hier staan helemaal geen barakken meer, dus als je dan de kans hebt een barak in authentieke staat terug te plaatsen, is dit een groot verlies'', aldus directeur Dirk Mulder van het Herinneringscentrum, die stelt dat er slechts weinig barakken over zijn. ,,Het noopt ons om op onderzoek uit te gaan.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden