Voormalige Al-Kaidaleden krijgen spabehandeling van Saoedi-Arabië

Saoedische regeringsfunctionarissen tonen de pers het zwembad van het nieuwe centrum, Beeld afp
Saoedische regeringsfunctionarissen tonen de pers het zwembad van het nieuwe centrum,Beeld afp

Terroristen komen in het streng islamitische Saoedi-Arabië er beter van af dan burgers die zich bezighouden met hekserij. Beoefenaars van 'zwarte magie' kunnen rekenen op de doodstraf; veroordeelde Al-Kaidaleden kunnen daarentegen sinds kort genieten van een luxueuze spabehandeling in het Prins Mohammed bin-Najef Centrum voor Therapie en Zorg.

Het nieuwe centrum komt te staan in de hoofdstad Riyadh en bestaat uit verschillende ruimtes, waaronder een Olympisch zwembad, een sauna, een sportschool en een televisiekamer. Het plan is bedoeld om veroordeelde Al-Kaidaleden weer op het rechte pad te krijgen.

"Bijna 3.000 gevangenen zullen de behandeling in een van deze centra moeten ondergaan voordat ze mogen worden vrijgelaten", kondigde de woordvoerder van het ministerie van binnenlandse zaken aan.

Het islamitische koninkrijk is van plan om het deradicaliseringsprogramma uit te breiden naar andere delen van het land. De centra worden allemaal vernoemd naar prins Mohammed, die de repressieacties leidde tegen Al-Kaidacellen tussen 2003 en 2006. Bij aanslagen van de gewapende beweging kwamen meer dan 150 Saoediërs en buitenlanders om het leven. Opvallend is dat prins Mohammed zelf ooit het doelwit was van een zelfmoordaanslag. Een Al-Kaidalid blies zichzelf in 2009 op toen hij de prins mocht ontmoeten ter gelegenheid van zijn voltooiing van een deradicaliseringsprogramma. De prins raakte bij die aanval slechts lichtgewond.

In iedere vleugel van het nieuwe centrum zullen er 19 Al-Kaidaleden behandeld worden. Ze hebben toegang tot speciale suites, waar ze tijd mogen doorbrengen met familie. Als ze zich goed gedragen mogen ze op tweedaags verlof met hun vrouwen. Gedurende de dag moeten de gevangenen wel colleges volgen over religieuze zaken.

De directeur van het centrum, Said al-Bisji, legt de filosofie achter het programma als volgt uit: "Om terreur te bestrijden, moeten we ze helpen de intellectuele en psychologische balans te vinden... door dialoog en overtuiging." Het programma werpt zo haar vruchten af, meent de al-Bisji: "Het percentage dat weer vervalt in afwijkend gedrag is niet hoger dan tien procent."

Niet iedereen in Saoedi-Arabië is even enthousiast over het programma. Liberalen menen dat de ultraconservatieve interpretatie van de islam van het Saoedische koningshuis niet wezenlijk verschilt met de islam van Al-Kaida.

De nieuwe pooltafel. Beeld afp
De nieuwe pooltafel.Beeld afp
De nieuwe sportschool. Beeld afp
De nieuwe sportschool.Beeld afp
De nieuwe eetkamer. Beeld afp
De nieuwe eetkamer.Beeld afp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden