Monument

Voormalig woonhuis Etty Hillesum wordt niet gesloopt

Etty Hillesum Beeld TR Beeld
Etty HillesumBeeld TR Beeld

Het huis waar Etty Hillesum haar wereldberoemde dagboeken schreef, is gered van de sloop.

Nico de Fijter

Het Amsterdamse pand aan de Gabriël Metsustraat wordt een gemeentelijk monument. De plannen van de eigenaar om het negentiende-eeuwse herenhuis te slopen en te vervangen door appartementen kunnen daardoor niet doorgaan.

De Joodse Hillesum woonde er zes jaar, van 1937 tot in 1942, toen ze – 29 jaar oud – naar Westerbork vertrok. Vanuit dat kamp werd ze in 1943 naar Auschwitz gedeporteerd waar ze op 30 november van dat jaar werd vergast.

Historici, erfgoedorganisaties, kenners van Hillesums werk en buurtbewoners reageerden verbijsterd toen eerder dit voorjaar bekend werd dat er sloopplannen waren voor het negentiende-eeuwse herenhuis en de belendende panden.

Grote geestkracht

Op de tweede verdieping van Gabriël Metsustraat 6, met zicht op het Museumplein, schreef Hillesum in 1941 en 1942 haar dagboeken die – decennia later pas – werden gepubliceerd en wereldwijd nog altijd veel gelezen worden. De dagboeken bevatten enerzijds zeer persoonlijke teksten die van een grote geestkracht getuigen, terwijl ze zich tegelijkertijd laten lezen als kroniek van de eerste oorlogsjaren.

In Amsterdam werd midden jaren negentig van veel panden hun monumentale waarde bepaald, en daarbij viel veel negentiende-eeuwse architectuur buiten de boot. De architectonische waarde van het pand aan de Gabriél Metsustraat lijkt bij de toekenning van de monumentale status ook niet zo’n grote rol te spelen, blijkt uit een verklaring van de gemeente Amsterdam. “De ramen van waarachter Hillesum uitkeek op het Museumplein, herinneren aan haar aanwezigheid”, aldus de verklaring. “Het huis waar zij woonde en werkte, is belangrijk erfgoed voor Amsterdam. En verdient daarom bescherming.”

Lees ook:

Sloop dreigt voor huis Etty Hillesum in Amsterdam

De gemeente Amsterdam dreigt een vergunning te geven voor de sloop van de woning van Etty Hillesum, de bekende chroniqueur van de eerste oorlogsjaren. Historici en buurtbewoners proberen dat tegen te houden. ‘Dit is een belangrijk stuk erfgoed, dat al een monument had moeten zijn.’

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden