Ik heb een droom

Voormalig vechtsporter Marloes Coenen: ‘Ik ben iemand van uitersten’

Beeld Jorgen Caris

“Veel vechters dromen over hun wedstrijden, ik heb nooit gedroomd dat ik in de kooi stond. 

Wel droomde ik vaak dat ik op straat werd aangevallen: ik sloeg de ander op m’n allerhardst, maar het haalde niets uit. Gelukkig weet ik in het echte leven wel hoe ik moet handelen. Twee dagen geleden nog maakte ik bij de tramhalte een praatje met een alcoholistische zwerver, opeens pakte hij me vast. Ik greep hem beet en zei: ‘Pas op, raak me niet aan, dan word ik agressief.’ Ik weet wat ik kan, in de vechtsport heb ik die energie vaak in mezelf opgeroepen. Nu ik gestopt ben als MMA-vechtster heb ik ruimte in mijn hoofd om mijn kennis over te dragen aan anderen. Vooral vrouwen wil ik sterker maken. #MeToo zet ze weg als slachtoffer, terwijl ik denk: ontdek je kracht.

Van kleins af aan voelde ik me anders dan mijn vriendinnetjes. Mijn oudste broer deed karate en kickboksen. Ik keek hoe hij mijn jongere broer worpen en trappen leerde en die oefende ik dan weer met mijn vriendinnetjes op het schoolplein. Mijn opa heeft mij ooit een beenworp geleerd, in de oorlog trainde hij verzetsmensen in jiujitsu. Mijn opa en oma spraken nooit over hun verzetswerk, toch moet ik als kind iets hebben opgepikt want ik heb talloze malen gedroomd dat ik vanuit mijn ouderlijk huis in Olst vluchtte voor de nazi’s, ik herkende ze aan hun helmen. Telkens hadden ze me bijna te pakken maar dan bereikte ik de gemeentegrens en was de droom voorbij.

Mijn eigen idee

Het was mijn eigen idee om vechtsport te gaan doen. Veertien was ik toen. Ik wilde mezelf leren verdedigen omdat er geruchten waren over potloodventers op de weg naar school die ik dagelijks in m’n eentje fietste. Ik bleek aanleg te hebben, toen ik 19 was deed ik mee aan mijn eerste professionele partij in Japan.

In een kooi stappen is het eenzaamste gevoel dat er is: daar in de spotlights moet jij het doen terwijl iedereen naar je kijkt. Maar ik ontdekte ook vrijheid. MMA is zowel fysiek als mentaal een extreme en complexe sport waar ik veel in kwijt kon, misschien juist omdat ik iemand van uitersten ben: heel hard en heel zacht, zwart-wit ook: er is bij mij geen grijs gebied.

Eigenlijk wilde ik al rond mijn dertigste moeder worden maar toen werd ik wereldkampioen en stelde ik mezelf nieuwe doelen. Ik ben ruim tien jaar overtraind geweest en dacht dat ik onvruchtbaar zou zijn. Nooit verwacht dat ik zo snel zwanger zou raken. Het gaat heel goed, maar vannacht droomde ik dat het spiraaltje eruit viel en dat ik begon te bloeden. Kennelijk zit er toch een angst. Nee, niet voor de pijn, ik heb veel ervaring met pijn en dit zal compleet anders zijn. Ik ben benieuwd hoe ik ermee omga.”

Marloes Coenen (36) is drievoudig wereldkampioen Mixed Martial Arts (MMA). Onlangs verscheen haar boek ‘Kracht, levenslessen uit de kooi’. Vanaf 8 februari draait in filmhuizen de documentaire ‘The Last Fight’, over de eindfase van haar carrière.

In de rubriek 'Ik heb een droom' vraagt Trouw mensen naar hun dromen, overdag en 's nachts.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden