Voormalig SNS ziet weer ruimte voor groei

Kantoor van de VolksbankBeeld © Dijkstra b.v.

De Volksbank – de naamsopvolger van SNS – vecht zich weer terug in de Nederlandse hypothekenmarkt. Het concern ziet het marktaandeel groeien, en wil meer. “Er is weer ruimte voor groei”, zegt directeur Maurice Oostendorp.

In 2016 haalde de Volksbank – waar de merken SNS, BLG Wonen, Regiobank en ASN onder hangen – een marktaandeel van 5,7 procent van alle nieuwe uitgegeven hypotheken. En aangezien de huizenmarkt als geheel flink aantrekt, betekent dat ruim 75 procent meer nieuwe hypotheken dan in 2015 werden uitgezet.

Van hypotheken zal de bank het ook moeten hebben. Sinds de nationalisatie richt de bank zich nadrukkelijk op standaardproducten: betalen, sparen en hypotheken. De Volksbank verdient vrijwel al zijn geld met het verschil tussen de hypotheekrente die het krijgt, en de vergoeding die het betaalt aan spaarders of andere geldverschaffers.

Die zogeheten rentemarge staat onder druk, zo liet Oostendorp gisteren weten. Er zijn meer gegadigden die zich enthousiast storten op de Nederlandse hypothekenmarkt. Naast de andere banken bijvoorbeeld ook verzekeraars en pensioenfondsen. En naast de concurrentie kende de bank het vorige jaar relatief veel hypotheken waarvan de rentevaste periode afliep. De huidige rente ligt een stuk lager.

Winstdaling

Die piek in het aantal hypotheken waar de rente van is aangepast dankt de Volksbank uit het verleden. In de jaren 2005 tot 2008 sloot de bank relatief gezien de meeste hypotheken af, waarvan de kwaliteit soms twijfelachtig is. Destijds waren de acceptatiecriteria een stuk minder strikt dan nu, en konden kopers ook nog veel meer lenen voor hun huis. Van de totale portefeuille aan hypotheken van de Volksbank staat ruim een kwart onder water – de hypotheek is hoger dan de waarde van het huis. Ruim de helft van alle hypotheken is geheel of gedeeltelijk aflossingsvrij.

De lagere marges houden de komende tijd aan, verwacht de bank. Klanten kiezen vanwege de lage rente steeds vaker voor een langere rentevaste periode. Tegelijkertijd financiert de bank zich vooral met direct opneembaar spaargeld, waarvan de rente wel snel kan veranderen. De bank dekt dat risico af, en dat kost geld. En omdat de kosten van de organisatie waarschijnlijk stabiel blijven, zal de winst dalen, zei financieel directeur Annemiek van Melick. Net als het afgelopen jaar, toen de winst met 5 procent daalde naar 329 miljoen euro.

Overigens merkt de aandeelhouder – de Nederlandse staat – daar vooralsnog weinig van. De Volksbank wil 135 miljoen euro dividend uitkeren, flink meer dan de 100 miljoen een jaar eerder. En er zit mogelijk meer in het vat. De bank houdt nu zeer hoge buffers aan: bijna het dubbele van de doelstelling van 15 procent die het voor zichzelf heeft gesteld. Dat was in anticipatie op nieuwe internationale regels, die veel hogere buffereisen zou stellen aan Nederlandse banken met veel hypotheken. Het ziet ernaar uit dat die regels er toch niet komen. "Dan ligt het voor de hand dat we met lagere buffers toekunnen”, aldus Van Melick. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden