Analyse

Voorlopig liever niet te veel herten over het ecoduct

Luchtopname van de aanleg van het ecoduct bij Harderwijk. De verbinding biedt dieren een veilige oversteek van de A28 en de spoorlijn Nunspeet-Harderwijk. Beeld ANP
Luchtopname van de aanleg van het ecoduct bij Harderwijk. De verbinding biedt dieren een veilige oversteek van de A28 en de spoorlijn Nunspeet-Harderwijk.Beeld ANP

Met de slogan 'Geen geweren om de herten te keren' is actiegroep de Faunabescherming dit weekend een actie begonnen tegen het afschieten van edelherten die straks over het splinternieuwe ecoduct bij Hulshorst de A28 willen oversteken. Jagers zouden van de provincie de opdracht hebben gekregen slechts vijftien herten te laten passeren, en de rest om te leggen. Alsof een ecoduct een schiettent is.

Als de nieuwe ecoducten leiden tot hertenoverlast, waarom worden de miljoenen euro's kostende kunstwerken dan uitgevoerd, is de vraag die hierbij past. Het ecoduct Hulshorst of Hierden, zoals het ook wel wordt genoemd, is een van de negen ecoducten die de Veluwe uit het isolement moeten halen. Door verstedelijking, wegen en spoorwegen en grootschalige landbouw is het gebied afgesloten van de omgeving. Met het herstel van de groene verbindingen tussen de 'droge' Veluwe en de 'natte' rivieren en randmeren moet er straks weer uitwisseling zijn van flora en fauna.

De Hierdense Poort is één van die verbindingen. Het gebied tussen Harderwijk en Nunspeet wordt omgevormd tot natuur. Maar de strook die reikt tot aan het Veluwemeer is óók een landbouwenclave waarin agrariërs hun brood verdienen. Natuur en cultuur moeten daar samengaan.

Kunstmatige dichtheid
De tot dusver gesloten Veluwe kent een grote dichtheid van herten en zwijnen, die jaarlijks door afschot wordt verkleind. Van de drieduizend herten bijvoorbeeld mogen er dit jachtseizoen (tot februari) 1422 worden geschoten. Een derde van dit aantal is al gedood.

Anders dan natuurgebied de Oostvaardersplassen kent de Veluwe een kunstmatige dichtheid. Niet de ecologie, maar overlast en verkeersveiligheid bepalen het aantal dieren dat de mens toestaat. In de Oostvaardersplassen daarentegen wordt de 'draagkracht' van het gebied eenvoudigweg bepaald door het aantal dieren dat - zonder bijvoeding - de winter overleeft.

Met de openstelling van de Veluwse ecoducten kunnen niet alleen insecten en reptielen de barrières van de Veluwe slechten, ook grote zoogdieren als zwijn en hert zullen een poging wagen. Dat is ook nadrukkelijk de bedoeling, alleen de zwijnen moeten achterblijven. Voor hen worden er lage rasters op de ecoducten geplaatst. Om dierziekten en landbouwschade te voorkomen, mogen deze alleen op de Veluwe en de Limburgse Meinweg scharrelen.

Schiettent
De provincie Gelderland heeft de afgelopen jaren veelvuldig uitgelegd dat in de omgeving van de nieuwe ecoducten de aantallen herten klein worden gehouden. Dat betekent niet dat de nieuwe natuurbruggen als schiettent worden gebruikt. Maar in het kader van de afschotafspraken die voor de hele Veluwe gelden, wordt zo voorkomen dat te veel herten via de ecoducten buiten de Veluwe op stap gaan.

Dat heeft een duidelijke reden. Het hertenverkeer via de nieuwe Poorten is nieuw: de risico's zijn wel ingeschat, maar feitelijk onbekend. Met het toelaten van een beperkte groep van zo'n vijftien herten kunnen natuurbeheerders onderzoeken waar de dieren precies naartoe trekken, of zij schade aanrichten aan landbouwgewas, en welke voorzieningen dit voorkomen. De komende jaren kan bepaald worden hoeveel herten het buitengebied kan 'dragen', zoals dat ooit ook voor de grote Veluwe is bepaald.

De Faunabescherming is in principe tegen de jacht, maar die strijd moet met juiste argumenten worden voeren gevoerd. En er zijn feiten genoeg om die mening te ondersteunen. Misplaatst geburl is niet nodig.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden