Voorlopig is Mozart bezweken aan streptokok

Er zijn talloze theorieën gevormd over de doodsoorzaak van Wolfgang Amadeus Mozart, van vergiftiging tot een worminfectie. (Trouw) Beeld
Er zijn talloze theorieën gevormd over de doodsoorzaak van Wolfgang Amadeus Mozart, van vergiftiging tot een worminfectie. (Trouw)

Mozart is gestorven aan de complicaties van een besmettelijke keelontsteking, meent oogarts Richard Zegers. De medicus licht de theorie toe.

Op 5 december 1791 blaast Wolfgang Amadeus Mozart zijn laatste adem uit, thuis in Wenen. Hij heeft dan twee weken ziek op bed gelegen en is helemaal opgezwollen.

„Het was geen prettig einde”, zegt Richard Zegers, oogarts in het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam. De arts doet al jaren onderzoek naar de gezondheid van de componist. Deze week publiceert hij in het vakblad Annals of Internal Medicine ’de best onderbouwde theorie over Mozarts dood tot nu toe’.

Aan theorieën geen gebrek. Een week na Mozarts dood brengt een Berlijnse krant al het eerste gerucht de wereld in: de componist zou zijn vergiftigd. Later gaat het verhaal dat hij is gestorven aan een overdosis kwik, ingenomen ter bestrijding van syfilis. Ook geopperd: reumatische koorts, of een onhygiënische aderlating. Of was het toch een worminfectie na het eten van te kort gebakken varkensvlees?

Feiten zijn schaars. „Er bestaan wel wat gegevens over Mozarts ziekte, maar die zijn bijna allemaal opgetekend door leken”, zegt Zegers. „En dan ook nog eens decennia na zijn dood.” Zo noteerde Mozarts schoonzus Sophie Haibel 33 jaar na dato dat de componist zozeer opzwol dat hij niet meer kon draaien in bed. Wel bleef hij tot de laatste dag geestelijk bij. Een arts adviseerde toen om een koud kompres op Mozarts gloeiende hoofd te leggen, ’waarna hij buiten bewustzijn raakte en nooit meer wakker werd’.

De officiële doodsoorzaak luidt hitziges Frieselfieber, oftewel koorts met huiduitslag. Maar dat is meer een symptoombeschrijving dan een diagnose, vermoedelijk overgenomen uit de mond van een leek.

Al met al is de meest plausibele verklaring voor de genoemde verschijnselen een streptokokinfectie, meent Zegers. Deze bacterie geeft een keelontsteking en slaat soms door naar de nieren. Als dat gebeurt, kan de patiënt geen urine meer produceren en houdt hij zijn vocht vast. Hij zwelt dan op: eerst de handen en voeten, later ook de buik en de rest van het lichaam. Ook gifstoffen stapelen zich overigens op. Zegers: „Niet fijn, zeker niet als je volledig bij kennis bent.”

Het interessante is dat streptokokken vaak kleine epidemieën veroorzaken. Volgens een gezaghebbend biograaf –de tweede man van Mozarts weduwe Constanze– leed de componist inderdaad aan een kwaal die in het Wenen van 1791 flink om zich heen sloeg.

Heerste er destijds een streptokokepidemie? Dat wilde Zegers wel eens nagaan. Hij dook in de archieven en onderzocht zo’n 5000 Weense sterfgevallen uit de winter van 1791 en van een jaar ervoor en erna. Patiënten stierven vooral aan tuberculose en ondervoeding. En ja, alleen in 1791 was er onder jongemannen een uitbraak van Wassersucht: het opzwellen van het lijf, gevolgd door de dood.

De mannen waren grotendeels afkomstig uit een militair hospitaal: de vermoedelijke bron. Mozart is daar zelf niet geweest, maar heeft de bacterie wellicht opgelopen via een soldaat die speelde in het orkest dat hij twee dagen voor zijn ziekte nog dirigeerde –soldaten beunden vaak bij als muzikant.

Is het raadsel rond Mozarts dood nu opgelost? „Nee, volledige zekerheid krijg je na tweehonderd jaar niet meer”, benadrukt Zegers. „Maar we hebben wel als eersten een doodsoorzaak op twee verschillende pijlers gebaseerd. Het zal heel wat jaren duren voor iemand met iets sterkers kan komen.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden