Voorlopig geen Utrecht aan Zee, klimaateffecten zijn beheersbaar

De Oosterscheldekering in Zeeland. Het Deltaprogramma probeert tijdig voorbereidingen te treffen om de risico's op overstroming en wateroverlast te beperken.Beeld ANP

De effecten van klimaatverandering in Nederland lijken beheersbaar. Veranderingen gaan geleidelijk, zodat er tijd is om het land ervoor klaar te stomen.

Dat concludeert het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) vandaag in een rapport.

De klimaatverandering zet door. De gemiddelde temperatuur in Nederland is in de afgelopen honderd jaar met 1,7 graad gestegen en het aantal zomerse dagen steeg met bijna twintig per jaar. Maatregelen tegen klimaatverandering hebben pas na lange tijd effect

Dat heeft gunstige en ongunstige gevolgen. Zo is er een toename van de landbouwproductie en het aantal mooie dagen voor recreatie, maar ook meer wateroverlast en een afname van biodiversiteit.

Ver in de toekomst kijken, is moeilijk. Aan het einde van deze eeuw kan de zeespiegel zijn gestegen met 35 centimeter, maar ook met 85 centimeter. Dat bemoeilijkt de voorbereiding op onzekere veranderingen, aldus het PBL.

Het goede nieuws is echter dat in het huidige tempo van klimaatverandering de effecten beheersbaar zijn. Doordat de veranderingen zo geleidelijk optreden, hebben burgers, bedrijven en overheden de tijd om zich aan te passen. Nederland zal er vermoedelijk minder last van hebben, dan andere landen binnen en buiten Europa.

Bovendien is er al veel aandacht voor klimaatrisico's. Het Deltaprogramma probeert tijdig voorbereidingen te treffen om de risico's op overstroming en wateroverlast te beperken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden