Voorlopig geen uitbreiding van EU met Balkanlanden

De Franse minister van buitenlandse zaken Nathalie Loiseau (L) in gesprek met haar collega's. Nederland en Frankrijk hebben vandaag voorkomen dat er een snel begin wordt gemaakt met onderhandelingen over een EU-lidmaatschap van Albanië en Macedonië.Beeld AFP

Veel landen hameren op het belang van toetreding van Balkanlanden. Te vroeg zeggen Nederland en Frankrijk.

Nederland en Frankrijk hebben vandaag voorkomen dat er een snel begin wordt gemaakt met onderhandelingen over een EU-lidmaatschap van Albanië en Macedonië. Het was de bedoeling dat de Europese regeringsleiders op hun top deze week het sein op groen zouden zetten, maar Den Haag en Parijs vinden dat te vroeg. Denemarken gaat mee in dat standpunt.

Een ministersvergadering in Luxemburg leverde het compromis op dat de streefdatum voor het begin van de onderhandelingen nu juni volgend jaar is, onder de voorwaarde dat beide landen in de tussentijd ferme stappen zetten op het gebied van hervormingen.

De vertraging is een domper voor Albanië en de Republiek Noord-Macedonië, de nieuwe officiële naam van dat land. Het recente akkoord daarover met buurland Griekenland, na een ruzie van bijna een kwart eeuw, werd gezien als het laatste benodigde zetje voor het openen van de gesprekken over EU-toetreding. De ‘voormalige Joegoslavische republiek Macedonië’, wat sinds het uiteenvallen van Joegoslavië de tijdelijke officiële naam was, zit al dertien jaar in de wachtkamer als kandidaat-EU-lid. Albanië heeft die status sinds 2014.

Vooruitgang

“Ze hebben vooruitgang geboekt, maar ze zijn er nog niet”, zei VVD-minister Stef Blok van buitenlandse zaken in Luxemburg. Blok vindt dat beide landen nog tekortschieten op de kwaliteit van de rechtsstaat en de strijd tegen corruptie. “We hebben afgesproken een nieuw voortgangsrapport van de Europese Commissie af te wachten. Pas bij vaststelling van voldoende vooruitgang is het begin van de onderhandelingen mogelijk.”

Frankrijk gebruikt andere argumenten. President Macron zei in april in het Europees Parlement dat de EU eerst zelf een grondige hervorming moet ondergaan voordat er nieuwe landen bij komen. “Ik wil geen Europa dat met 30 of 32 leden voortgaloppeert met dezelfde regels, als het al moeizaam functioneert met 28, en straks met 27”, zei Macron toen.

De Frans-Nederlandse bezwaren zijn naar verluidt ook ingegeven door angst voor oplaaiende anti-EU-sentimenten die de toetreding van Balkan-landen zou kunnen veroorzaken.

De Europese Commissie en de meeste andere landen onderstrepen vooral de geopolitieke belangen. Zij vinden dat de zes landen op de Westelijke Balkan (het gaat dan ook om Servië, Montenegro, Bosnië-Herzegovina en Kosovo) met voorrang in de EU-invloedssfeer moeten worden getrokken, omdat anders Rusland, Turkije en China daar hun slag slaan. Dat standpunt wordt gedeeld door onder meer Duitsland, huidig EU-voorzitter Bulgarije en aankomend voorzitter Oostenrijk. Een startschot voor onderhandelingen betekent overigens niet dat een land ook snel lid wordt. Dat proces duurt vele jaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden