Voorlopig geen kortingen op pensioenen nodig

Pensioenfondsen krijgen langer de tijd om boekhouding gezond te maken

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Geen van de 155 pensioenfondsen die extra onder de loep liggen bij De Nederlandsche Bank (DNB), hoeft de pensioenen te verlagen om hun organisatie financieel wat gezonder te maken. Een klein deel, zo'n 20 procent, kan zelfs mogelijk de pensioenen volgend jaar alweer een beetje verhogen. Dat meldde toezichthouder DNB gisteren.

Tweederde van de pensioenfondsen moest in juli aan DNB laten weten hoe zij de resultaten wilden verbeteren. De toezichthouder heeft deze zomer de herstelplannen van de betreffende pensioenfondsen beoordeeld en goed bevonden.

Tweederde van deze fondsen verwacht in 2018 zelfs voldoende buffer te hebben om de pensioenen gedeeltelijk te kunnen verhogen.

De fondsen die het moeilijk hebben zijn onder meer het ambtenarenpensioenfonds ABP en de grote metaalfondsen PME en PMT. "Maar de pensioenfondsen hoeven ondanks een slechte financiële situatie de pensioenen vooralsnog niet te verlagen", aldus DNB. Dat dat niet hoeft, komt ook door nieuwe wetgeving die dit jaar is ingegaan. Pensioenfondsen krijgen langer de tijd om te herstellen.

De fondsen mogen er maximaal twaalf jaar over doen om tot een gezonde boekhouding te komen. DNB heeft berekend dat de pensioenbestuurders er voor hebben gekozen om er ruim zes jaar over te doen. Met die nieuwe aanpak heeft staatssecretaris Jetta Klijnsma van sociale zaken ervoor gekozen dat pensioenfondsen niet meer plotsklaps moeten korten. Het resultaat daarvan is dit jaar direct zichtbaar: geen enkel fonds hoeft minder uit te keren aan de gepensioneerden.

Voorheen moest de dekkingsgraad van pensioenfondsen binnen drie jaar herstellen. Veel fondsen die door de financiële crisis en lage rente in moeilijkheden waren gekomen, moesten daardoor de afgelopen jaren korten op de pensioenen of de premies verhogen. Het grootste pensioenfonds van Nederland, ABP, kondigde eind vorig jaar nog aan de komende tien jaar nauwelijks te zullen indexeren.

Volledig indexeren, dat wil zeggen dat de hoogte van het pensioen met de inflatie mee stijgt, mogen fondsen die nog bezig zijn met herstelplannen ook niet meer. Dat mag pas als ze financieel helemaal gezond zijn en dus over voldoende buffers beschikken zodat de verhoging niet ten koste gaat van het herstel. In het verleden is er te vaak meer uitgekeerd dan eigenlijk verantwoord was.

Eén fonds moet trouwens nog wel een nieuw, beter onderbouwd herstelplan indienen. DNB vindt het huidige plan niet concreet genoeg en ook niet haalbaar. De toezichthouder wil niet zeggen welk fonds het betreft.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden