Voorlopig geen echte kou

Onder een zich ontwikkelende corridor van hogedruk boven Oost-Lapland en het gebied rond de Witte Zee heeft het gisternacht hard gevroren. Het Zweedse Esrange (regio Kiruna) meldde een minimum van -28,3 en het Noorse Kautokeino -28,0 graden. Menigeen denkt bij zulke lage temperaturen in november aan uitzonderlijk lage waarden maar dat is niet zo.

Het kan in Lapland eind november al zo'n 35 graden vriezen. Eind november/begin december 1983, toen de intimiteit van het gebied nog niet werd verstoord door 'gluurders' (webcams), deed zich een reeks ijzige (pool)nachten voor. Van 22 november tot 3 december werden in het Finse Sodankyla de volgende minima geregistreerd: -30,7, -32,4, -29,6, -30,2, -32,8, -33,0, -32,9, -34,3, -34,5, -33,1 en -27,2 graden. De gemiddelde novembertemperatuur bedroeg toen -15,0, de destijds geldende normaal was -5,8 graden.

Het hogedrukgebied boven Lapland groeit de komende tijd uit tot een krachtig Russisch luchtdrukmaximum. Het verplaatst zich aanvankelijk naar het zuidoosten, begin december breidt het hogedrukgebied zich naar het westen uit. Rond het midden van volgende week opteert een minderheid van de atmosfeermodellen voor een 'Noordzeebrug' tussen het Russische en het Azorenhoog. Mocht deze ontwikkeling doorzetten dat gaat de temperatuur enkele graden omlaag, maar dat is dan meer het gevolg van nachtelijke afkoeling dan aanvoer van kou. Een meerderheid van het aantal atmosferische opties verwacht de eerste helft van volgende week overigens nog vochtig weer (bewolking/regen) door 'vastlopende' oceaanfronten.

Na de regen en wind van gisteren (in Engeland rond de middag al 15 mm) is het vandaag aanvankelijk in het oosten nog wat regenachtig (front komt tot stilstand boven Duitsland), elders verloopt de dag op een enkele bui na droog en is er kans op wat zonneschijn. De wind kan enige tijd veranderlijk zijn, later meest zwak tot matig uit westelijke richtingen. Verder is het met circa 8 graden minder zacht. Dankzij de passage van een zwakke rug van hogedruk is het morgen op de meeste plaatsen droog met wat zon. In de nacht en ochtend kan het lokaal tot een graadje vorst komen en is er ook kans op gladheid. Tijdens het weekeinde wordt het opnieuw onbestendiger met vooral zondag enige regen. De temperatuur kan plaatselijk weer tot boven 10 graden stijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden