'Voorlopig geen data delen met VS'

Nipte meerderheid in Europees Parlement

VAN ONZE CORRESPONDENT

BRUSSEL - Als het aan het Europees Parlement ligt, wordt de uitwisseling van bankgegevens tussen de Europese Unie en de Verenigde Staten voorlopig stopgezet. Een meerderheid stemde gisteren in Straatsburg voor opschorting van het zogeheten Swift-verdrag uit 2010 dat deze uitwisseling regelt.

Het voorstel is ingegeven door de onthullingen over afluisterpraktijken door de Amerikaanse geheime dienst NSA, ook bij EU-instanties.

"Dit is een krachtig signaal naar de Amerikanen: zo ga je niet met Europa en zijn burgers om", zei Europarlementariër Sophie in 't Veld (D66), mede-indiener van het voorstel.

De stemming was een dubbeltje op z'n kant: de uitslag was 280 voor opschorting, 254 tegen en 30 onthoudingen.

De bal ligt nu bij de Europese Commissie, want het parlement heeft niet de bevoegdheid om bestaande verdragen terug te draaien. Verantwoordelijk eurocommissaris Cecilia Malmström (binnenlandse zaken) heeft laten weten kennis genomen te hebben van de stemming in Straatsburg, en de schriftelijke antwoorden van de Verenigde Staten over de kwestie af te wachten. "Wij hebben geen aanwijzingen dat het Swift-verdrag is geschonden", verklaarde Malmström.

Mocht Malmström alsnog voorstellen om de uitwisseling met de Amerikanen op te schorten, dan zal ook nog de goedkeuring nodig zijn van een gekwalificeerde meerderheid van de 28 EU-lidstaten.

Volgens het Swift-verdrag mogen de Verenigde Staten onder strenge voorwaarden de gegevens inzien van het Swift-netwerk, spil in het internationale betalingsverkeer. Dat gebeurt in het kader van de Amerikaanse strijd tegen het terrorisme.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden