Voorlopig blijven de warmterecords sneuvelen

Het strand in Scheveningen. Beeld anp

Terwijl heel Nederland vandaag verkoeling zoekt bij het zwembad, op het strand of gewoon onder de airco op kantoor, hebben meteorologen het maar druk met de hitte. 2016 blijkt nu al een jaar vol warmterecords. Voor de veertiende maand op rij is het wereldwijd uitzonderlijk warm, blijkt uit een rapport van het Amerikaans Oceanisch en Atmosferisch Agentschap (NOAA).

"We verwachten dat ook de komende jaren veel hitterecords sneuvelen", zegt Jaco van Wezel, meteoroloog bij Weeronline.

2016 kan nu al de boeken in als het warmste jaar sinds 1880. De hoge temperaturen zijn deels te verklaren door natuurverschijnsel El Niño, dat afgelopen najaar het zeewater langs de evenaar deed opwarmen. Het jaar na El Niño is het zoals gebruikelijk iets warmer. "Dat heeft voor een verpulvering van de records gezorgd", aldus Van Wezel. De piek van El Niño ligt weliswaar achter ons. "Maar de effecten zijn nog steeds in mindere mate merkbaar."

Toch is El Niño slechts een klein deel van de oorzaak. Nasa-wetenschapper Gavin Schmidt stelt in een reactie op het rapport tegenover persbureau AP dat zo'n 60 procent van de opwarming wordt veroorzaakt door menselijk toedoen. Van Wezel: "Er is een rechtstreeks verband aan te tonen tussen het begin van de industrialisatie en het stijgen van de temperatuur".

Steeds warmer
Die effecten zijn wereldwijd te merken. Al voor het derde jaar op rij is het warmste jaar ooit gemeten. Dit jaar was het gemiddeld zo'n 0,2 graden warmer dan vorig jaar. Nog groter was dat verschil in Australië, het Verenigd Koninkrijk, Hong Kong en Spanje waar het één grade warmer was ten opzichte van vorig jaar.

De kans is groot dat in Nederland vandaag de warmste 20 juli ooit gemeten gaat worden, aldus Van Wezel. Of we volgend jaar weer zoveel warme dagen kunnen verwachten, is de vraag. De extra impuls van El Niño zou er volgend jaar voor kunnen zorgen dat er geen record verbroken wordt. Toch zal het op de lange termijn flink op blijven warmen. "We zien jaar na jaar dat het warmer wordt. Warmterecords worden tegenwoordig veel makkelijker verbroken, omdat de basistemperatuur van de aarde blijft stijgen."

Minder buien
In het najaar staat ons nog een natuurverschijnsel te wachten: La Niña, de tegenhanger van El Niño. "De effecten van La Niña zijn het tegenovergestelde van El Niño. De plekken die normaal al nat zijn worden nog natter, en droge plekken nog droger."

Voor Nederland zijn de effecten van La Niña dit jaar te verwaarlozen, maar volgend voorjaar zorgen ze voor een meevaller: minder buien.

El Niño
Natuurfenomeen El Niño is een is een opwarming van het zeeoppervlak in de Stille Oceaan. Het warme zeewater stroomt naar het oosten en zorgt voor hevige regenval in Zuid-Amerika en voor droogte op het Afrikaanse continent. Het jaar dat volgt op El Niño kent doorgaans hogere temperaturen, op sommige plekken kan ook veel regen vallen.


Weerrecords in juni

Europa: Grote delen van Noord- en Midden-Europa werden overvallen door zware regenval. In sommige delen viel twee keer meer neerslag dan gebruikelijk.
Verenigde Staten: In de VS was het de warmste juni ooit sinds het begin van de metingen in 1910.
Afrika: Het continent beleefde haar op een na warmste zomer. Alleen in 2009 was het er warmer.
Nieuw-Zeeland: De warmste juni ooit sinds de eerste meting in 1909.
Zuid-Amerika: Terwijl het noorden een warme zomer beleefde, had het zuiden van het continent te maken met de koudste juni sinds 2008.
Australië: De gemiddelde hoeveelheid regen die in juni viel was zo'n 166 procent hoger dan gemiddeld. Sinds 1923 is er in het land niet zoveel regen gevallen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden