'Voorlopig akkoord tussen EU en Turkije over vluchtelingen'

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (L) ontmoette in Ankara de Turkse premier Ahmet Davutoglu. Beeld afp
Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans (L) ontmoette in Ankara de Turkse premier Ahmet Davutoglu.Beeld afp

De Europese Unie en Turkije zouden een akkoord hebben gesloten over de gezamenlijke aanpak van de vluchtelingencrisis. Onderdeel van de deal zou zijn dat Turkije meer vluchtelingen opvangt en zijn grenzen beter bewaakt. In ruil daarvoor krijgt Ankara drie miljard euro van de EU en zouden Turken zonder visum naar de EU mogen reizen.

bewerkt door redactie

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans was vandaag in Ankara om met de Turken te praten. "Er is uitzicht op vooruitgang'' werd vanochtend al door Brussel naar buiten gebracht. Voorzitter Jean-Claude Juncker zei voorafgaand aan de top in Brussel dat de laatste hand aan het akkoord werd gelegd.

Turkije kan drie miljard euro van de Europese Unie tegemoetzien aan steun om de vluchtelingencrisis het hoofd te bieden, volgens de Britse krant Financial Times. Dat is aanzienlijk meer dan het aanbod van een miljard dat tot nu toe op tafel lag.

Verder wordt het zonder visum reizen voor Turken naar de Europese Unie versneld ingevoerd, zo zou Europa hebben beloofd. Een derde onderdeel van de deal zou zijn dat de gesprekken over de toetreding van Turkije tot de EU worden geïntensiveerd.

Op zijn beurt moet Turkije onder meer de grenzen veel beter bewaken en mensensmokkel bestrijden. Turkije moet verder meer werk maken van de registratie en integratie van vluchtelingen.

Ook moet het land migranten terugnemen die vanuit Turkije naar de EU zijn gereisd en geen recht hebben op asiel. De Turkse premier Ahmet Davutoglu zei donderdag dat Ankara geen migranten terugneemt als de EU haar visabeleid voor Turken niet versoepelt.

Voordat de deal van kracht kan worden zullen eerst de lidstaten van de Europese Unie ermee akkoord moeten gaan. Premier Rutte plaatste daar vandaag tijdens een overleg in Brussel wel kanttekeningen bij. Er liggen volgens hem onder meer bij de toetredingsonderhandelingen de nodige problemen.

"Bijvoorbeeld de kwestie-Cyprus, maar ook de mensenrechten etcetera. Maar ik ben op alle punten natuurlijk bereid het proces te versnellen, maar we moeten wel vasthouden aan de randvoorwaarden", zei premier Rutte tegen de NOS.

De Turkse president Recep Tayyip Erdogan was vorige week al in Brussel om het actieplan te bespreken. Hij legde toen een eisenpakket op tafel voor de Turkse medewerking. Het Europese tegenbod was toen een miljard euro, waarmee onder meer grote asielcentra in Turkije zouden worden neergezet.

Premier Rutte vandaag bij aankomst in Brussel voor de Europese top. Beeld anp
Premier Rutte vandaag bij aankomst in Brussel voor de Europese top.Beeld anp
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden