Voorleesdag in het Wilhelmina Kinderziekenhuis

Van een onzer verslaggeefsters UTRECHT - De zesjarige Etienne van Walsem schudt zijn hoofd. “Nee, ik vind dit niet zo leuk”, vertelt hij. “Het is saai. Ik lees liever zelf.” Het blonde jongetje peutert verveeld aan de foto van Hans Kazán. “Die heb ik gevonden. Leuk he!” Trots laat hij zijn nieuwe aanwinst zien.

Voor even konden de 174 patiëntjes in het Utrechtse Wilhelmina Kinderziekenhuis (WKZ) gisteren hun ziek-zijn wat vergeten. Het ziekenhuis organiseerde voor de derde keer de jaarlijkse WKZ-voorleesdag met als thema 'Een boekenkast vol verhalen'. Negentien bekende Nederlanders lazen de zieken, hun familieleden, vriendjes en vriendinnetjes voor uit zo'n veertig verschillende kinderboeken.

Het was de eerste keer dat de verhaaltjes door het Utrechtse bedrijfsleven werden gesponsord. Met de opbrengst, bijna 25 000 gulden, wordt in het nieuwe WKZ in de Uithof een kinderbibliotheek gebouwd.

Op sloffen en in pyjama's slenteren de kinderen naar de stand met snoepjes en koekjes bij de entree. Grijpgrage handjes pakken snel een voorraad mee. “Die zijn lekker”, klinkt een zachte meisjesstem. “Ik neem er nog een paar.”

De vergaderruimte, polikliniek en hal zijn omgetoverd tot een oerwoud, kasteel en bedoeïnentent. Aan de wanden hangen doeken met schilderingen van natuurtaferelen en kasteelmuren. In het midden van elke zaal staat een speciale vorstelijke stoel van waaruit de voordragers hun jonge publiek op meeslepende wijze kunnen toespreken. Kinderen die te ziek zijn om te komen, worden aan bed voorgelezen.

's Ochtends zijn het onder meer Anniko van Santen, Jochem van Gelder, Joke van Leeuwen, Jan Terlouw en Thea Beckman voorlezen. Later op de dag dragen Erica Terpstra, Edwin van der Sar, Hans Kazán, Jet Boeke en Miep Diekmann menig verhaal voor.

“Alleen op het donkere koude grasveldje achterblijven, wilde Hannes niet. Snel holt hij achter Kaatje aan. Ineens schijnt er een fel licht. Twee lampen steken boven het duistere veld uit. 'Wie is dat?', vraag Hannes zich af.” De stem van de boekenschrijfster Miep Diekmann ebt weg. Diekmann neemt haar bril af en leunt achterover in haar koningstroon. In spanning wachten de kleintjes op het vervolg. Annemarie Roots (5) draait op haar stoel. Met grote ogen staart ze naar de schrijfster. “Het was opa”, zegt Diekmann. “Opa en oma die bij Kaatje op bezoek zouden komen. 'Kom', zegt opa. 'Wij gaan naar huis'. Annemarie zucht opgelucht.

Na afloop van het verhaal is Etienne teleurgesteld. “Ik begreep niet waar het over ging. Erica Terpstra was leuker. Zij vertelde over een dwerg die vier boeken van de koning had gevonden en die terug wilde brengen.” Inmiddels neemt de laatste ster, Bridgit Maasland, plaats op de troon. Als Maasland, presentatrice van de populaire muziekzender TMF, twee boekjes de lucht insteekt, lacht Etienne. “De viezerdjes. Jakkes! Wat is dat voor boek?” Met de jongensgroep BED, die ook enkele verhalen heeft verteld, sluit Maasland de voorleesdag af. Terwijl de zangers hun hit 'Als je weg moet gaan' ten gehore brengen, loopt de entree langzaam leeg.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden