Voorkennis / Tóth kwaad op ex-vriend Boonstra

AMSTERDAM - Hij heeft alle schijn tegen. Cor Boonstra kocht op 8 maart 2000 aandelen Endemol. Zijn voormalige vriendin Sylvia Tóth, commissaris bij Endemol, werd de dag ervoor nog door John de Mol bijgepraat over de op handen zijnde verkoop van het amusementsconcern. Boonstra hangt? Schijn kan ook bedriegen.

Op de tweede dag van het proces tegen de van misbruik van voorkennis verdachte Boonstra stond vooral zijn relatie met Sylvia Tóth centraal. Zij was van alles op de hoogte, zij wist dat Endemol sprak met het Spaanse Telefónica en het Nederlandse KPN over een overname. Het verband tussen Boonstra en Tóth was door beurswaakhond STE snel gelegd: zij was de tipgever, hij de getipte.

Tóth zelf heeft op verzoek van Joost Italianer, de advocaat van Boonstra, echter onder ede een heel andere lezing van het verhaal gegeven. In december 1999 verbrak zij de relatie met Boonstra. Tóth wilde meer zijn dan een vriendin en had er moeite mee dat Boonstra nog niet van zijn vrouw was gescheiden. Nadien belden beide ex-geliefden veelvuldig met elkaar, maar altijd was de verbroken relatie onderwerp van gesprek. Boonstra 'probeerde de relatie te herstellen', aldus Tóth. Over Endemol werd nooit gesproken, en de relatie werd pas na de scheiding van Boonstra in september 2000 gerepareerd, om later weer te worden gebroken. ,,Ik kende mijn verantwoordelijkheid en heb hem nooit informatie verschaft.''

Pas in 2001, toen de STE Boonstra op de korrel had, ,,kwam hij op mijn kantoor, wat hij nooit deed, om te vertellen dat hij aandelen Endemol had gekocht. Er vielen harde woorden, de details heb ik pas later gehoord''. Geen beschuldigingen dus van Tóth. Ondanks de pijnlijke privé-details is het eerder een ontlastende verklaring.

Maar wat heeft het OM dan wel als bewijs? De ruggengraat voor de zaak vormt het gedrag van Boonstra zelf. Hij verkoos voor de transactie Endemol het nietige filiaal van de Belgische KBC-bank in 's Gravenwezel boven het gebruikelijke kantoor van ABN Amro Utrecht. Op de bewuste 8 maart 2000 deed hij ook transacties via Utrecht, maar voor Endemol week hij uit naar België. Daar vroeg hij om 'discretie' bij de transactie en kreeg een coderekening (die de naam van de opdrachtgever verbergt). Volgens justitie werden op die dag kasuitbetalingen gedaan, 'om geen sporen achter te laten'. Contante stortingen waren volgens bankregels verboden, maar BV'ers (Bekende Vlamingen) werd wel vaker een coderekening aangeboden. Boonstra zou bij KBC hebben laten doorschemeren dat op korte termijn met de transactie een winst van 50 procent mogelijk was. Een voorspelling die spoorde met de latere realiteit.

Het personeel van KBC hechtte zoveel waarde aan de 'tip' van Boonstra dat de remmen losgingen. Iedereen -ook de juffrouw aan het loket, familieleden en belangrijke klanten- vatten de handel van Boonstra op als een gouden tip, een beurshandeltje waaraan grof kon worden verdiend. In ieder geval een van de 16 Belgische getuigen zegt zich te herinneren dat de tip ging over iets 'Spaans met gsm'. Een getuigenis die zou moeten duiden op een door Boonstra gegeven verklaring voor zijn aankoop Endemol: de op handen zijnde overname door het Spaanse bedrijf. Donderdag mag de ex-directeur van het KBC-kantoor zijn lezing geven. Alleen wordt die getuige 'om persoonlijke redenen' achter gesloten deuren gehoord.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden