Voorjaarsschoonmaak onder wethouders

"In Nederland ligt de verantwoordelijkheid bij het hele college van burgemeester en wethouders. Een keer in de vier jaar heeft de gemeenteraad de mogelijkheid om wethouders aan te wijzen. En dat is het moment waarop de raad moet beoordelen of de wethouder goed functioneert of niet."

Woerdens burgemeester Herman van Zwieten doceert van de week in Vrij Nederland. Van Zwieten is voorzitter van de Vereniging tot behartiging der belangen van burgemeesters. In die hoedanigheid zei hij onlangs dat het een slechte zaak is als wethouders moeten aftreden vanwege de 'politieke verantwoordelijkheid' voor scheve situaties.

"Ik heb een signaal willen afgeven" , zegt Van Zwieten nu. "Het lijkt wel alsof er de laatste maanden een grote voorjaarsschoonmaak onder wethouders woedt. Volgens de Gemeentewet kan een wethouder weliswaar na een redelijke procedure worden afgezet, maar meestal wachten wethouders die procedure niet af en nemen zelf ontslag."

VN heeft het aantal wethouders- en burgemeesterskwesties van de afgelopen twaalf maanden nog eens in kaart gebracht. Het begint in het hoge noorden met het aftreden van de Groningse socialistische wethouders Gietema en Huisman wegens 'de Groningse Kredietbank-affaire' en eindigt, toevalligerwijs, in het diepe zuiden met het vertrek van de Maastrichtse liberale wethouder Neus wegens een scheve schaats rond de betaling van een verbouwing aan zijn woning.

Afrekenen doet ook Cees Gravendaal, oud-radio- en tv-verslaggever, nu nog voorlichter van de minister van landbouw, natuurbeheer en visserij en straks landbouwattache in Thailand, Maleisie, Singapore en Vietnam. . De 'fox-terrier van het Binnenhof', ook wel 'de pitbull van Landbouw' genoemd: "Ik spreek tegen dat de voorlichters afhouders en kontdraaiers zijn. Ik heb zo niet gefunctioneerd. Dat verwachtte de minister ook niet van me. Ik durf te stellen dat ik nimmer heb gelogen. Natuurlijk heb ik wel eens gezegd: hierover kunnen we nog geen mededelingen doen. Maar ik heb nooit smoesjes verkocht."

De parlementaire pers noemt hij "een vreselijk coterietje" . De verslaggeving op tv vervalt volgens Gravendaal steeds meer tot flarden omdat ze de politiek al lang niet meer volgen. "Ze zijn allang blij als ze iemand hebben die bij Gouda zonder over zijn woorden te struikelen de weg naar Den Haag kan vragen." En nog een keer uithalend: "Ik erger me ook dood aan de steeds wisselende interviewers die de televisie op de vrijdagavond op de minister-president afstuurt. Sommigen weten van toeten noch blazen. Als ik minister-president was, zou ik niet zo met me laten sollen. Ik zou geen zin hebben in die poppenkast."

'De nieuwe wereldchaos' noemt De Groene Amsterdammer het essay van de hand van minister Jan Pronk van ontwikkelingssamenwerking. Na 1989 zijn de tegenstellingen die voor 1914 bestonden weer boven gekomen. "Die teruggekeerde conflicten vormen aan het begin van de eenentwintigste eeuw een grotere bedreiging voor de stabiliteit en de vrede dan aan het einde van de negentiende eeuw."

Pronk pleit voor een herijking van normen en de centrale waarden in het publieke discours, "als antwoord op de gedachte dat er een einde is gekomen aan de geschiedenis der ideeen. Hoe kortzichtig is die gedachte, want het oude ideologische debat tussen plan en markt en tussen dictaturen en vrijheid moge dan achter ons liggen, maar een nieuw debat wordt steeds luider gevoerd: dat tussen rigide introvert fundamentalisme (van welke nationale, etnische, religieuze of culturele origine dan ook) en de open, cultureel gedifferentieerde samenleving, gebaseerd op individuele vrijheid en verantwoordelijkheid - ook voor het welzijn van mensen buiten de eigen groep."

HP/De Tijd heeft, naast onder meer een woon-special, een gesprek met tennisser Mark Koevermans, uitblinker in de Davis Cupwedstrijden tegen Spanje. "Het moet bij tennis om een heldere trance gaan. Ik blijk tegen Bruguera op een gegeven moment motherfucker te hebben geroepen. Kan ik me nauwelijks voorstellen, en toch was het zo. Vechten leidt soms tot blindheid."

HN-Magazine zet nog weer eens op een rijtje welke spanning er is tussen 'Rome' en homoseksualiteit. Verder een gesprek met jazz-kenner Michiel de Ruyter. "Ik ben nooit een rebel geweest. Ik heb altijd zoveel mogelijk de dingen mooi op een afstandje bekeken, alles op een rijtje willen zetten."

'Yo! Zucht Naar Stijl' is titel van het verhaal in Elsevier, waarin de 'zwarte trend' onder jongeren uit de doeken wordt gedaan. Vooral de reclame maakt gebruik van de rol die met name de zwarte jongens door westerse ogen wordt toegedacht. Reclame-maker Raymond Breg: Wat de zwarte modellen vooral uitstralen is street credibility. De doelgroep is de jeugd. Zwarte jongens, zoals stoere Ajaxvoetballers, in Hitkrant. Blueszanger John Lee Hooker voor een spijkerbroekenmerk in OOR.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden