Voorjaarsnota: lagere inkomsten op aardgas opvangen met bezuinigingen

Premier Mark Rutte en Minister Eric Wiebes van Economische Zaken en Klimaat (VVD). Beeld Phil Nijhuis

Lagere inkomsten uit de winning van het Groningse aardgas moeten worden opgevangen via bezuinigingen op de lopende begroting, melden bronnen rond het kabinet. 

De onvoorziene en wellicht hoge uitgaven voor herstel en versteviging van gebouwen in Groningen hoeven niet uit de lopende begroting te komen. Die uitgaven worden opgevangen via een lager overschot op de begroting.

Het kabinet is het, zo melden bronnen, eens geworden over de zogenoemde Voorjaarsnota. In die nota geeft het kabinet traditiegetrouw een overzicht van de inkomsten en uitgaven van de overheid in het lopende begrotingsjaar en hoe omgegaan zal worden met mee- en tegenvallers. Die nota moet uiterlijk eind mei van het betreffende begrotingsjaar naar de Kamer.

Meevallers

Er zijn grote meevallers, vooral in de sociale zekerheid. Maar in het regeerakkoord is afgesproken dat die meevallers buiten de begroting vallen. De grootste tegenvaller is de aangekondigde versnelde verlaging van de winning van aardgas. Bovendien is er in de begroting geen geld gereserveerd voor de door minister Erik Wiebes van economische aangekondigde versterking van onroerend goed in Groningen.

Eerder pleitte de voorman van de ChristenUnie, Gert-Jan Segers, ervoor beide buiten de begroting te houden. Dat zou betekenen dat ministers er niet voor hoefden te bezuinigen. Voor de versterkingsoperatie is daar dus, naar verluid, toe besloten, voor de gederfde aardgasinkomsten niet. Om hoeveel geld het gaat is niet echt duidelijk, maar dit jaar gaat het nog om verhoudingsgewijs bescheiden bedragen.

Onderwijs

Het kabinet, zo wordt gemeld, heeft besloten de ministers van onderwijs Ingrid van Engelshoven en Arie Slob voor een deel te compenseren voor de al bekende tegenvallers bij hun ministerie. Die tegenvallers ontstonden door het groter dan verwachte aantal mensen dat doorstudeert. De twee ministers krijgen rond de zestig miljoen euro extra. De rest dient op de onderwijsbegroting zelf gevonden te worden.

Ook voor veiligheid trekt het kabinet meer geld uit. Justitie krijgt ook ruim zestig miljoen euro, al is dat in tegenstelling tot bij onderwijs, een eenmalig bedrag. 

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden