Voorhoeve: 'Boek Couzy onfatsoenlijk'

Van onze verslaggevers DEN HAAG - Minister Voorhoeve (VVD) van defensie en zijn staatssecretaris Gmelich Meijling (VVD) zijn woedend over het boek 'Mijn jaren als bevelhebber' van luitenant-generaal Couzy, de gisteren vertrokken bevelhebber der landstrijdkrachten. Voorhoeve vindt de inhoud van het boek onjuist en zelfs 'onfatsoenlijk'.

In het boek laat de auteur zich ongunstig uit over zijn politieke superieuren en laakt hij het 'gebrek aan communicatie'. “Luitenant-generaal Couzy heeft zich niet de tijd gegund om zijn ervaringen als bevelhebber der landstrijdkrachten minimaal te toetsen en ordelijk op schrift te stellen”, reageren de bewindslieden op de memoires. “Zijn boek is zeer onzorgvuldig wat betreft de feitelijke weergave van gesprekken, gebeurtenissen en omstandigheden. Het biedt daardoor onvoldoende aanknopingspunten voor een inhoudelijke reactie.” Minister Voorhoeve betitelt het boek als 'ver beneden de maat'.

Voorhoeve en staatssecretaris Gmelich Meijling waren gisteren niet aanwezig bij het afscheid met ceremonieel vertoon van Couzy op het oefenterrein De Vlasakkers in Amersfoort. Hier droeg Couzy het bevel over aan luitenant-generaal Schouten. Volgens Defensie moest Voorhoeve naar de ministerraad en Gmelich Meijling naar het huwelijk van zijn zoon. Namens beiden was secretaris-generaal Barth van het ministerie van defensie aanwezig.

In zijn afscheidstoespraak merkte Couzy op dat “officieren zich meer dan ooit moeten realiseren dat het leger een instrument is van de politiek”. Hij prees nadrukkelijk zijn manschappen. “Het personeel is het hart van een organisatie. Dat geldt zeker voor een leger. De afgelopen jaren heeft u dat als geen ander bewezen.” Hij herinnerde aan de bezuinigingen en hervorming van de krijgsmacht tot een beroepsleger. “De hele organisatie om u heen is op zijn kop gezet. U wist dat er duizenden mensen overtollig zouden worden. Maar u heeft loyaal en zonder morren uw dienst gedaan.” Couzy zei dat velen een “bewonderenswaardig voorbeeld gaven en gewoon vertrokken naar brandhaarden in de wereld, waar u zich met gevaar voor eigen leven heeft ingezet”.

- Pagina 9: Couzy: Langs afgrond door gebrekkige communicatie

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden