VOORHEEN JOEGOSLAVIE WEEK 48

SARAJEVO - Terwijl in Geneve werd gesproken, vroor het in Bosnie gewoon door. Door gebrek aan verwarming werden gisteren de veelal provisorische lagere scholen in Sarajevo en andere door de Bosnische regering gecontroleerde plaatsen gesloten.

Volgens Danielle Maillefer van Unicef, het kinderfonds van de VN, zal de komende weken geprobeerd worden de kinderen les te geven via de radio. Aan dat plan kleven echter ook weer de nodige haken en ogen, want er is gebrek aan elektriciteit en batterijen. De radiolessen zullen in de beginfase een uur duren, maar Unicef hoopt dat dit kan worden uitgebreid naar twee tot drie uur per dag, aldus Maillefer. Zij zei dat soortgelijke projecten worden voorbereid in het noordoostelijke Tuzla en in het centraal gelegen Zenica.

Tot opluchting van de VN en tal van inwoners van Bosnie was het deze week wel een goede week voor de hulptransporten. Die liepen de afgelopen weken telkens vast op mannen met geweren die vonden dat in de eerste plaats zij bevoorraad moesten worden en als dat niet kon, toch zeker niet de partij aan de andere kant van het front.

Volgens VN-woordvoerder Idesbald van Biesebroeck leverden 24 konvooien donderdag meer dan 1 300 ton hulp af. “De succesvolste dag in maanden”, heette het. Een van de konvooien bereikte donderdagavond Gorazde, het tweede deze week naar de belegerde moslim-stad in het oosten van Bosnie.

Ook de inwoners van Sarajevo ontvingen gisterochtend belangrijke hulpgoederen, nadat een konvooi arriveerde, dat vanaf de Adriatische kust op weg was gegaan. Het meel dat werd afgeleverd, ging onmiddellijk naar de hoofdbakkerij, waar de voorraden praktisch op waren. Op diverse andere plaatsen werd voedsel vanuit de lucht gedropt. Geen VNofficial echter die er vergif op durft in te nemen dat de voedselkonvooien ook morgen weer ter bestemder plekke arriveren.

MACEDONIE - Het lukte de Grieken deze week weer: dwarsliggen. Tijdens de Europese Veiligheidsconferentie (CVSE) in Rome deze week slaagden ze erin te voorkomen dat Macedonie - officieel: Former Yugoslav Republic of Macedonia - FYROM - de status van CVSE-waarnemer om kon zetten in een volledig lidmaatschap. Een kunst was dat niet, want in de CVSE worden beslissingen bij unanimiteit geneomen, dus de Griekse tegenstem was voldoende om Macedonie buiten de boot te laten vallen.

De Grieken zijn nog altijd niet van plan het kleine buurstaatje te erkennen onder de naam die het nu heeft, onder meer omdat ze vinden dat zij het alleenrecht hebben op de naam Macedonie. De recente regeringswisseling heeft daarin niets veranderd. Integendeel: de socialist Papandreou is zo mogelijk nog feller dan zijn voorganger Mitsotakis.

En vice-minister van buitenlandse zaken Papangolos raakte vorige week zo van slag toen hij vernam dat Duitsland erover dacht een diplomatieke post in Skopje te vestigen dat hij ongenadig uitviel. “Duitsland was een reus met de kracht van een beest en de hersens van een kind”, orakelde hij.

Toch lijkt de Griekse oppositie steeds meer op een achterhoedegevecht, want meer en meer landen gaan ertoe over Macedonie te erkennen, hetzij onder de naam Macedonie, hetzij als FYROM. China deed onlangs het eerste, Belgie het tweede. Veel EG-landen willen eigenlijk dat de kwestie geregeld is, voordat Griekenland in januari het voorzitterschap van de EG op zich neemt.

Voor Macedonie zal het hoog tijd worden, want de onduidelijk status van het land is een van de redenen dat buitenlandse investeerders het laten afweten. En dat is weer een van de redenen dat het economisch erg slecht gaat met het land. Een andere factor vormen de sancties tegen kleinJoegoslavie, de belangrijkste handelspartner van Macedonie. Sinds september worden die vrij rigoureus uitgevoerd en sinds die tijd is het ook in sneltreinvaart achteruitgegaan met de economie van het land, dat toch al weinig welvarend was. In het oude Joegoslavie was het de armste deelrepubliek.

President Kiro Gligorov heeft al diverse malen om hulp gevraagd. “Het overleven van Macedonie hangt af van de internationale gemeenschap”, zei hij,maar die noodkreet is tot nu toe aan dovemansoren gericht.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden