Voorgangers 'schrikken van intolerantie' en verwelkomen homo's

Een protestantse kerk in De Lier, een plaats in het Westland.Beeld anp

Ze zijn naar eigen zeggen 'flink geschrokken' van het nieuws dat veel homo's en lesbiennes in hun regio zich onveilig voelen. In open brief verklaren 34 voorgangers uit het Westland nu: homo's zijn wel degelijk welkom.

De voorgangers willen 'ervoor zorgen dat homo's en lesbiennes zich veilig kunnen voelen, in het Westland én in onze kerken'. 'Treiterijen en geweld tegen homo's zijn niet acceptabel'. De regionale afdelingen van de GGD Zuid-Holland West en het Bureau Discriminatiezaken constateerden vorige maand dat 40 procent van de Westlandse homo's zich onveilig voelt vanwege zijn seksuele voorkeur.

Een iets grotere groep, 44 procent, zei in de afgelopen 12 maanden in de eigen buurt 'iets vervelends' te hebben meegemaakt vanwege zijn of haar geaardheid. In Leidschendam is dat 17 procent, in Zoetermeer 4 procent. Veel homo's leggen de schuld bij de dorpse, conservatief-christelijke sfeer die in het Westland zou heersen.

'We geloven allen dat de mens is geschapen naar Gods beeld'
'Binnen onze kerken denken we verschillend over de vraag of je homoseksuele gevoelens kunt praktiseren', vertellen de voorgangers in hun open brief. 'Tegelijk zijn we één in het geloof dat de mens geschapen is naar het beeld van God en kostbaar is in zijn ogen.'

Een aantal van de ondertekenaars gaat voor in de Protestantse Kerk, enkelen zijn priester of diaken in een rooms-katholieke parochie. Anderen vertegenwoordigen genootschappen die als conservatief te boek staan, zoals de evangelische gemeente en de Christelijk Gereformeerde Kerk.

De voorgangers weten dat er in christelijke kring 'vaak liefdeloos en onkundig met homo's en lesbiennes is omgegaan'. 'Er zijn situaties waarin wel geluisterd is, maar er is niettemin veel leed veroorzaakt, ook in het Westland: verstoting uit families en kerken, eenzaamheid en soms nog erger. Dat leed valt nauwelijks te herstellen. We geloven in een kerk die zo veilig is dat we open kunnen praten over onze fouten, onze twijfels en onze diepste hoop. En ook over onze seksuele voorkeur.'

Initiatiefnemers Martijn Vellekoop (l) en Hans Mast met de open briefBeeld Thierry Schut
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden