Voordracht van Juncker beklonken, ondanks verzet

VAN ONZE CORRESPONDENT

De Britse premier Cameron stribbelde tot op het laatst fel tegen, maar dat kon niet verhinderen dat de Europese regeringsleiders gisteren Jean-Claude Juncker hebben voorgedragen als nieuwe voorzitter van de Europese Commissie. Het Europees Parlement zal op 16 juli instemmen met de voordracht. De regeringsleiders hebben wel afgesproken dat ze, voor de volgende keer, nog eens kritisch kijken naar het hele 'topkandidaten'-proces waarmee de Luxemburger boven is komen drijven.

Zoals verwacht stemden alleen Cameron en zijn Hongaarse ambtgenoot Orbán tegen Juncker. Door de afschaffing van het vetorecht was dat te weinig om de voordracht tegen te houden. Het is voor het eerst dat een commissievoorzitter niet door alle landen wordt gesteund.

Premier Rutte noemde dat een 'zwaar moment'. Hij had pas deze week onomwonden zijn steun uitgesproken voor de Luxemburger. Rutte wees erop dat verscheidene EU-leiders, onder wie hij zelf, hadden meegedaan aan het 'topkandidaten'-idee dat het Europees Parlement in gang had gezet. Zo ondersteunde hijzelf formeel de kandidatuur van de liberaal Verhofstadt. "Het is echt een coproductie."

Cameron had om een hoofdelijke stemming gevraagd. "Ik wilde het geregistreerd hebben dat het Verenigd Koninkrijk hiertegen was." De Britse premier sprak verder van 'een slechte dag voor Europa'. Junckers voordracht betekent volgens hem een ondermijning van de zeggenschap van zowel nationale regeringen als parlementen.

De Duitse bondskanselier Merkel heeft op de eurotop verwoede pogingen gedaan om Cameron mild te stemmen, zo bleek na afloop. In de slotverklaring is, behalve de evaluatie van de benoeming-Juncker, ook opgenomen dat de Britse zorgen ter harte moeten worden genomen. Ook staat er dat lidstaten hun eigen tempo kunnen kiezen in hun integratie met de EU. Daarmee wordt de weg geplaveid voor een Europa 'van twee snelheden'.

Cameron noemde dat 'kleine stapjes voorwaarts' in het verzekeren van het Britse EU-lidmaatschap. "Maar dat zal een lang, zwaar gevecht worden", voorspelde hij. De benoeming van Juncker heeft die strijd volgens hem alleen maar moeilijker gemaakt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden