Voordracht Fred Teeven voor RvS niet aan de orde

Het kabinet heeft geen voordracht gedaan voor een benoeming van een nieuw lid van de Raad van State, laat staan dat het zou gaan om de benoeming van oud-staatssecretaris Fred Teeven.


Minister Plasterk van binnenlandse zaken is niet van plan op korte termijn een voordracht te doen voor een benoeming, zo schreef hij gisteren in een brief aan de Kamer.


De Tweede Kamer wil van het kabinet weten of nog voor de verkiezingen een nieuw lid van de Raad van State wordt benoemd. Zo ja, dan wil de voltallige oppositie een debat over de mogelijke kandidatuur van Fred Teeven. NRC Handelsblad meldde vorige week dat het kabinet op het punt zou staan hem te benoemen tot lid.


Vooral de SP is hier niet over te spreken. Het geeft volgens die partij geen pas iemand in het hoogste adviesorgaan van het kabinet te benoemen die eerder, als officier van justitie omstreden methoden gebruikte. Zo sloot hij een omstreden deal met een drugscrimineel. In 2015 trad minister Opstelten van justitie af als gevolg van die Teevendeal. Ook Teeven ruimde toen het veld als bewindspersoon.


VVD-fractievoorzitter Halbe Zijlstra zorgde er met een interventie voor dat de SP om een brief van het kabinet kon vragen. SP-Kamerlid Van Raak kreeg geen meerderheid voor een verzoek voor een debat, maar dat verzoek alleen al wekte irritatie bij Zijlstra. Het is immers ongebruikelijk dat de Tweede Kamer in de openbaarheid over individuele kandidaten voor een functie spreekt.


Bovendien, zegt Zijlstra, was hem ter ore gekomen dat het kabinet geen benoeming voor het adviesorgaan voorbereid. Plasterk bevestigde die lezing gisteren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden