Voordeel van de twijfel voor Pistorius

Rechter: Geen bewijs voor opzettelijk doden van Reeva Steenkamp

Oscar Pistorius vermoordde zijn vriendin Reeva Steenkamp anderhalf jaar geleden niet met opzet. Dat oordeelde de Zuid-Afrikaanse rechter Thokozile Masipa gisteren in het eerste deel van haar uitspraak in de spraakmakende rechtszaak tegen de gehandicapte atleet.

Wel liet de rechter doorschemeren dat zij 'Blade Runner' bij het vervolg vandaag waarschijnlijk schuldig zal bevinden aan het minder zware dood door schuld.

Masipa ging gisteren, tot verbazing van velen, mee in het verhaal van Pistorius dat hij op de bewuste nacht schrok van geluiden in zijn badkamer. Hij vermoedde daar een inbreker en wilde zichzelf en zijn vriendin Steenkamp beschermen. In paniek schoot hij vier keer door de gesloten deur van zijn badkamer. Tragisch genoeg bleek daarachter geen inbreker te staan, maar zijn vriendin.

Toch een ongeluk dus - iets waarin steeds minder Zuid-Afrikanen geloofden. Mede omdat Pistorius zijn verklaring een paar keer aanpaste, wat zijn betrouwbaarheid niet ten goede kwam.

De rechter liet zich echter niet leiden door de publieke opinie, slechts door hard bewijs. En uitgerekend daaraan was een gebrek. Masipa bekritiseerde de getuigenis van Pistorius, die zij ontwijkend noemde, maar stelde ook dat de aanklager niet onomstotelijk had bewezen dat Pistorius willens en wetens had geprobeerd iemand om te brengen toen hij zijn schoten afvuurde.

Masipa veegde alle 'bewijs' dat Pistorius en Steenkamp voor de schietpartij ruzie hadden van tafel. Het motief voor moord verdween. De zaak van de aanklager viel om.

Pistorius' versie van de fatale nacht bleef over. Bij gebrek aan bewijs gaf de rechter de verdachte het voordeel van de twijfel.

Het neemt niet weg dat Pistorius wel iemand doodschoot zonder dat daar direct aanleiding toe was. Hij had nooit door de deur mogen schieten, stelde Masipa. Hij mocht dan niet de intentie hebben gehad iemand te doden, doordat hij roekeloos handelde was dat wel het resultaat. Pistorius' verdediging faalde hard te maken dat zo'n ongeluk iederéén had kunnen overkomen.

Bij zo weinig hard bewijs aan beide zijden is de 'middenweg' dood door schuld verklaarbaar. Vooral de aanklager lijkt, onder druk van de publieke opinie, met moord te hoog te hebben ingezet in een zaak die bijna geheel berust op indirect bewijs.

Op dood door schuld staat in Zuid-Afrika maximaal 15 jaar cel. Daarvan kan het nodige worden afgetrokken. In het geval van een ongeluk is Pistorius immers al zwaar gestraft met de wetenschap dat hij ongewild verantwoordelijk is voor de dood van zijn vriendin.

Of de rechter Pistorius definitief schuldig acht aan dood door schuld, moet vandaag blijken. Weken later wordt de strafmaat vastgesteld. Daarna gaat de aanklager waarschijnlijk in beroep. Al is het maar om verder gezichtsverlies in de publieke opinie te voorkomen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden