Vooravond

Lol willen we, geen kinderen.

De vooravond die stelt ons thuis voor raadsels. De vooravond, datis voor een gezin met jonge kinderen die fase van de dag die overleefd moetworden. Het is de fase die wordt ingeluid met het te voorschijn halen vande pannen uit de keukenla (nee, jongens nu geen chips) en die een dikketwee uur later eindigt met het voor de derde keer dichttrekken van de deurvan de kinderslaapkamer (en nu slapen verdraaid nog-an-toe!). Daartussenheeft zich een kleine veldslag voltrokken, waarvan de resten nog verwijderdmoeten worden: vertrapte broccoli onder tafel, yoghurtspatten op destoelbekleding, verminkte luiers, speelgoed verspreid als een fragmentiebomen de keuken - ach, de keuken.

En dan krijg je van media-deskundigen te horen dat de vooravond ietsheel anders is. De vooravond, dat is het moment waarop de slag om dekijkcijfers gewonnen wordt. Dan worden de marktaandelen binnengehaald ineen moordende concurrentie tussen steengoeie programmas van grotefamiliezenders. Dan nemen Thuis en NSE (beiden vanTalpa) het op tegen Editie NL en RTL-Boulevard (beiden vanRTL4) en tegen Actienieuws en Shownieuws (beiden van SBS).Nederland 2, de grote familiezender van de publieke omroep, opent devooravond met het zes uur-journaal (nog voorafgegaan door Lingo) enlonkt ons met TweeVandaag en een soapserie van BNN. En wie in devooravond de meeste kijkers trekt, die heeft, zo zegt men, de beste kansze ook vast te houden.

Maandag besloot ik, vanwege de komst van Talpa, de kinderen aan hun lotover te laten (je maakt je eigen snertbroccoli maar klaar!) om me te lavenaan de kostelijkheden van de familiezenders. Thuis barstte los metvijf presentatoren, de een nog meer ster na de andere. WinstonGerschtanowitz, Angela Groothuizen, Froukje de Both, Victoria Koblenko,Gordon, ze beloofden ons bij monde van de laatste om het beste te geven vanzichzelf en alles te vertellen over hun persoonlijke leven. En zebegonnen maar meteen met de vakantiefilmpjes: India (een heel mooi landvolgens Victoria), Maleisië (Winston ging er barracudas vangen), LasVegas (Gordon met zijn moeder) en een regenachtig zomerhuis aan eenHollandse plas (natuurlijk van Angela Groothuizen, de enige van de vijf diekinderen heeft). Ze genoten van alles, van zichzelf, van hun vakantie, vanhun nieuwe programma. ,,We hebben ook ieder een eigen weblog, zeiGordon, ,,dan kun je aan het eind van het seizoen zien wie er hetpopulairste was, wie de meeste hits heeft gehad. Hij verried ookwaar het in het programma om draait: ,,Het geheim van het programma moetzijn dat we er veel lol in beleven.

Gordon heeft nog een missie te vervullen, want echte lachebekken zijnwe niet. Op maandag haalden Thuis en NSE een aandeel van 6.9en 7.9 procent tegenover 26.3 en 27.3 voor Editie NL enRTL-Boulevard. En dat terwijl NSE, het nieuwsprogramma van Talpa, ookheel grappige momenten kent, al maakten ze ons wel een beetje bang door teveronderstellen dat het luchtruim boven Sail-Amsterdam niet beveiligd was.Het leek wel journalistiek, maar ze moeten bij NSE hun vorm nog vinden.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden