Vermogensongelijkheid

Vooral vrouwen en meisjes zijn de dupe van toenemende ongelijkheid

Een dakloos kind zit onder een viaduct in het Indiaase Jammu. Volgens Oxfam Novib worden vooral vrouwen en meisjes geraakt door toenemende ongelijkheid in de wereld. Beeld AP
Een dakloos kind zit onder een viaduct in het Indiaase Jammu. Volgens Oxfam Novib worden vooral vrouwen en meisjes geraakt door toenemende ongelijkheid in de wereld.Beeld AP

De wereldwijde vermogensongelijkheid blijft maar groeien. En dat treft vooral vrouwen en meisjes, stelt Oxfam Novib.

Rijk en arm drijven wereldwijd nog altijd verder uit elkaar. De rijkste 1 procent van de wereldbevolking bezit inmiddels twee keer zoveel vermogen als dat van 6,9 miljard andere aardbewoners samen (praktisch de rest van de wereld). Vrouwen en meisjes in ontwikkelingslanden komen er het slechtst vanaf, stelt Oxfam Novib in haar jaarlijkse rapport over vermogensongelijkheid.

Daarmee bestempelt de organisatie grote delen van de wereldeconomie als seksistisch. Vrouwen draaien bovengemiddeld veel op voor onbetaald werk. Dat gaat met name over schoonmaaktaken en zorg voor familie. Vanwege die zorgtaken heeft 42 procent van de vrouwen geen betaalde baan, aldus Oxfam Novib. Onder mannen zou dit maar 6 procent zijn. Ondertussen vergrijst de aarde, waardoor er steeds meer ouderen zijn die (mantel)zorg nodig hebben. Vergeleken met 2015 zal dit aantal in 2030 met naar schatting 200 miljoen zijn toegenomen.

De onderkant van de economie

Dat onbetaalde werk noemt algemeen directeur Michiel Servaes een van de ‘verborgen motoren’ van de wereldeconomie. Deze vrouwen en meisjes hebben zo amper tijd om een opleiding te volgen. “Zij zitten vast aan de onderkant van de economie”, zegt Servaes in een persverklaring.

Het jaarlijkse ongelijkheidsrapport komt altijd aan de vooravond van het World Economic Forum, in het Zwitserse Davos. De komende dagen komen daar wereldleiders, afgevaardigden van de internationale bedrijfstop, economen en journalisten bijeen. Het thema is dit jaar ‘kapitalisme waarvan alle betrokkenen beter worden’ (in het Engels: ‘stakeholder capitalism’).

Dan zal het ook over belastingontwijking gaan. Ook daarover maakt Oxfam Novib zich zorgen. Uit haar nieuwe rapport blijkt dat ‘slechts’ 4 procent van alle wereldwijde belastingopbrengsten afkomstig is van vermogensheffingen. Door ontwijking zouden ontwikkelingslanden jaarlijks zo’n 100 miljard dollar mislopen, al lopen de schattingen daarover volgens de Verenigde Naties wat uiteen.

Stoppen met rekentrucs

Nederland, dat wel de reputatie van belastingparadijs heeft, speelt daar volgens Servaes ‘een zeer kwalijke rol in’. “Ons land moet belastingontwijking nu echt uitbannen. Laat Rutte naar Davos afreizen met de boodschap dat wij voortaan het goede voorbeeld geven.” Servaes wil dat multinationals niet langer wegkomen met allerlei rekentrucs, en dat Nederland stopt met ‘de race naar de bodem, met steeds lagere winstbelastingen’.

Hoewel het totale aantal wereldbewoners dat in extreme armoede leeft wel daalt, woont 70 procent van de wereldbevolking in een land waar de ongelijkheid de laatste dertig jaar is toegenomen. Bijna de helft moet het dagelijks doen van 5,5 dollar of minder. Waardoor ze volgens Servaes één doktersrekening verwijderd zijn van een terugval in armoede.

Lees ook:

De rijksten worden nóg rijker en dat is een economische ramp

Als de trend van groeiende vermogensongelijkheid de komende jaren doorzet, dan bezit de één procent rijksten ter wereld in 2030 zo’n twee derde van al het vermogen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden