Vooral toch de zingende zuster Klivia

"Ik hou er rekening mee dat het binnenkort afgelopen kan zijn. En dat is goed. Waarom zou je nou verdorie alles maar willen verlengen of naar een eeuwig leven verlangen? De dood is goed. Als je negentig bent, bedoel ik."

Hetty Blok (Arnhem, 1920) vertelde het in maart 2010 in een interview met deze krant. Blok was toen al negentig. Gisteren maakte theaterproducent Albert Verlinde bekend dat de actrice, zangeres en cabaretière in de nacht van maandag op dinsdag na een kort ziekbed is overleden. Ze werd 92 jaar.

Blok was één van de voornaamste vertolkers van de liedjes van Annie M.G. Schmidt (tekst) en Harry Bannink (muziek) en zal vooral herinnerd worden als zuster Klivia uit de oerversie van 'Ja zuster, nee zuster'. Die televisiemusical-serie werd tussen 1966 en 1968 door de Vara uitgezonden en was, mede door Hetty Blok, mateloos populair. Hele generaties Nederlanders, ook de generaties die de serie nooit zagen - maar wel de verfilming ervan in 2002 of de musicalversie uit 2009 - kunnen de liedjes meezingen: 'Wilt u een stekkie?' (van de fuk-fuk-fuk-sia), 'M'n opa', 'Duifies, duifies'.

Blok, in datzelfde Tien Geboden- interview in Trouw met Arjan Visser in 2010 over Annie M.G. Schmidt: "Ik vond het een voorrecht om haar werk te mogen vertolken." In de jaren vijftig werd Blok bekend als de werkster Sjaantje. Dat was haar rol in het hoorspel 'In Holland staat een huis', eveneens uit de koker van Annie M. G. Schmidt. Eind 1951 speelde ze in het televisiespel 'De Toverspiegel' van toneel- en televisieregisseur Willy van Hemert.

Daarmee stond Hetty Blok aan de basis van de Nederlandse televisie: het was de eerste live-uitzending op Nederland 1. Als de heks Eefje Eenoog speelde Blok in de jaren zeventig ook nog een kleine rol in de tv-serie 'Kunt u mij de weg naar Hamelen vertellen, mijnheer?' (KRO).

De in Zeeland opgegroeide Blok bleef lang actief. In 2008 nam ze diverse luisterboeken op en trad ze op in de Openbare Bibliotheek Amsterdam als afsluiting van de 'Annie M.G. Schmidt Week'. In 2010 zong ze, aan tafel bij Matthijs van Nieuwkerk in het Vara-programma 'De wereld draait door' de titelsong van 'Ja, zuster, nee, zuster' ('Niet met de deuren slaan').

Vorig jaar was ze te zien in een film die tijdens de voorstellingen van de musical 'Herinnert u zich deze nog?' werd afgedraaid. Over haar arbeidsethos zegt ze in de Tien Geboden: "Het was me nooit om de roem te doen, ik vond het gewoon heerlijk om te werken. Ik ben ook zo lang mogelijk doorgegaan."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden