Vooral stemmen, voor redding democratie

Terwijl Nederland een week geleden Turkse ministers weerde, voert het nee-kamp hier actief campagne.

Het Turkse nee-kamp voert actief campagne in Nederland. In Tilburg organiseert het CHP, de grootste oppositiepartij in Turkije en een zusterpartij van de Nederlandse PvdA, morgen een bijeenkomst voor zo'n twee- tot driehonderd man. Turkse parlementariërs waren hiervoor uitgenodigd. Maar die zijn volgens voorzitter Arzu Ozalp afgezegd vanwege de spanningen in Rotterdam vorige week.

In Amsterdam en Deventer waren eerder al bijeenkomsten. Daar werd onder meer oud-vicepremier Abdullatif Sener uit Turkije voor uitgenodigd. "Afgelopen weken hebben we flink wat kilometers gemaakt", zegt Ozalp. Dat Turkse politici nu niet naar Nederland kunnen komen, noemt ze 'vervelend'. "Iedereen zou toegelaten moeten worden." Ozalp verwacht dat Turkse parlementariërs binnenkort gewoon weer welkom zijn 'als de spanning in Nederland is gezakt'.

Het CHP is slechts een van de groepen die campagne voert voor het nee-kamp. Verschillende minderheidsgroeperingen waaronder Koerden, alevieten, gülenisten en seculiere Turken, veelal geen aanhangers van Erdogan, scharen zich in het nee-kamp. Onderling zijn de CHP en de minderheidspartijen verdeeld. Over één ding zijn ze het eens: ze zijn voor een democratisch Turkije.

De campagne wordt niet geheel in de openbaarheid gevoerd. "Het gaat soms stiekem", zegt campagneleider Agit Helbest van de Koerdische HDK-partij. "Individuele burgers en kleine minderheidsorganisaties zijn bang voor de macht van Erdogan. Hij is ontzettend agressief."

Samen proberen de partijen één beweging op te zetten. Een van de activiteiten die Helbest leidt is het oproepen om te gaan stemmen. "Erdogan heeft een netwerk via de Diyanet-moskeeën. Dat hebben wij niet en dat proberen we op te zetten." Bij de laatste verkiezingen stemde 70 procent van de Nederlandse Turken voor de AKP. Onder de 260.000 Turkse stemgerechtigden in Nederland gingen volgens Helbest vooral tegenstanders van Erdogan niet stemmen. "Die proberen we nu op de been te krijgen." Turkse Nederlanders kunnen tussen 5 en 9 april stemmen in Rotterdam, Amsterdam en Deventer. Het nee-kamp regelt bussen om mensen naar de stembus te krijgen.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden