Vooral protestanten geloven in schepping

(Trouw)

Opvallend veel Nederlanders geloven dat de aarde in zes dagen

Ja, de aarde is in zes dagen geschapen, zegt één op de vijf Nederlanders. Een opvallend hoog percentage, waartoe vooral protestanten behoren. Onder katholieken zijn maar weinig aanhangers van de letterlijke uitleg van het scheppingsverhaal. Zij hangen eerder de evolutietheorie aan, of erkennen dat ze het niet goed weten.

In het jaar dat Darwin 200 jaar geleden werd geboren, onderzocht Synovate de kennis en opvattingen van de Nederlandse bevolking op het gebied van schepping en evolutietheorie. Het bureau peilt ook met de Politieke Barometer de mening van Nederlanders over actuele thema's.

Dat hoge aantal aanhangers van het letterlijke scheppingsverhaal verklaart meteen waardoor de EO zo verrast was door de commotie onder de achterban. Begin deze maand maakte EO-coryfee Andries Knevel in het tv-programma ’t Zal je maar gebeuren’ bekend dat hij meer ziet in de theorie van Darwin over het ontstaan van de aarde, dan in het bijbelse verhaal van de zes dagen. Talloze opzeggingen waren het gevolg. Knevel bood in het EO-blad Visie zijn excuses aan. Hij heeft blijkbaar onderschat hoe stevig het geloof in de schepping in zes dagen in EO-kringen verankerd is.

Ondanks dat het scheppingsverhaal in de wereld van wetenschap, en opiniemakers vooral wordt gezien als een symbolisch of allegorisch verhaal, blijven veel Nederlanders uit de protestantse hoek dit toch aanhangen als een beschrijving van het ontstaan van de aarde. Charles Darwin en aanhangers mogen bewijzen wat ze willen, volgens 21 procent van de Nederlanders ging het toch als volgt: op dag éen schiep God licht en donker, op dag twee hemel en aarde, dag vier planten en bomen, dag zes de mens, en dag zeven was om uit te rusten.

Het is vooral iets wat in protestantse kringen voorkomt. Onder katholieken is het letterlijke geloof dat de wereld in zes dagen is geschapen, nooit erg gangbaar geweest.

Verrassend is niet alleen het grote aantal aanhangers van de letterlijke uitleg van het Scheppingsverhaal. Uit de peiling van Synovate blijkt tevens dat aanhangers van de evolutietheorie vaak ook waarde hechten aan het scheppingsverhaal.

Als het over schepping en evolutie gaat is er niet meer sprake van twee kampen die lijnrecht tegenover elkaar staan, zoals wel het geval is geweest. Dat zorgde er wellicht voor dat ook de leiding van de EO meende dat het geloof in de letterlijke uitleg van het scheppingsverhaal nauwelijks nog bestond. Het tegendeel is waar, uit de peiling blijkt dat jongeren tot 35 jaar hier net zoveel geloof aan hechten als ouderen.

Opleiding is minstens zo bepalend voor de visie op het ontstaan van de aarde, als kerkgenootschap, blijkt uit het onderzoek onder 908 Nederlanders. Van de hoogopgeleiden denkt 83 procent dat de evolutietheorie juist is, van de laagopgeleiden beaamt 33 dit.

Op de vraag of zij geloven dat de wereld in zes dagen is geschapen, zegt een kwart van de laagopgeleiden ja (26 procent), en minder dan een op de vijf hoogopgeleiden (16 procent). Hoogopgeleiden geven bijna zonder uitzondering aan dat ze zowel het scheppingsverhaal als de evolutietheorie kennen. Opvallend is dat laagopgeleiden het scheppingsverhaal beter (72 procent) kennen dan de evolutietheorie (55 procent).

Het scheppingsverhaal blijkt veel simpeler uit te leggen dan de evolutietheorie, blijkt uit de peiling van Synovate. Wie aan het onderzoek meedeed, kon in eigen termen uitleggen wat dat dan is, dat scheppingsverhaal of de evolutietheorie.

Voor het verhaal van de zes dagen hadden zij veel minder woorden nodig dan voor het verhaal van Darwin. Synovate turfde ook welk woord het vaakst voorkwam. De uitkomst is bijna te mooi om waar te zijn: bij de uitleg over de evolutietheorie scoort het woord mens het hoogst, bij die over de schepping ’god’. De mens komt daar pas op de zevende plaats.

Een van de vrije beschrijvingen van de schepping verhaalt ,,dat god alles op aarde in 6 dagen (al of niet symbolisch) heeft geschapen met de mens als een soort van kroon op zijn werk. De mens is naar zijn beeld geschapen. De vrouw (eva) komt uit de rib van de man (adam).” En over de evolutie: ,,dat wij zijn ontstaan uit een lagere/ aapachtige levensvorm”.

(FOTO PATRICK POST) Beeld Patrick Post
(Trouw) Beeld Patrick Post
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden