Vooral metaalsector gebruikt deeltijd-WW

amsterdam – De deeltijd-WW heeft vooral metaalbedrijven door de crisis gesleept. Zo’n 30.000 metaalarbeiders hadden tijdelijk minder werk, aangevuld met een WW-uitkering. Daarmee maakten zij 43 procent uit van alle aanvragen voor deeltijd-WW in het eerste jaar.

Dat blijkt uit gegevens van het CBS, dat de cijfers over het eerste jaar van de deeltijd-WW op een rijtje zette. In totaal maakten 6700 bedrijven tussen april 2009 en april 2010 gebruik van de deeltijd-WW. 69.000 werknemers vielen onder de tijdelijke regeling.

De regeling kostte de schatkist 276 miljoen euro. Meer dan de helft daarvan, 141 miljoen, ging naar werknemers in de metaalsector. Andere branches waarin werkgevers veel gebruik maakten van de deeltijd-WW zijn de groot- en detailhandel en de zakelijke dienstverlening, elk goed voor 12 procent van de deeltijd-WW-aanvragen.

Brancheorganisatie FEM is niet verbaasd over het grote aandeel van metaalbedrijven in de deeltijd-WW. De bedrijfstak ijverde als eerste voor een regeling om werknemers tijdelijk minder te laten werken, zonder ze te hoeven ontslaan.

Daarnaast speelt mee dat bedrijven in de metaalindustrie vaak veel werknemers in dienst hebben, waardoor veel mensen tegelijk in deeltijd-WW belandden. Gemiddeld werd voor 26 werknemers per bedrijf in de metaalsector deeltijd-WW aangevraagd. Bij andere bedrijven waren dat er gemiddeld elf.

Doordat in de metaalindustrie weinig vrouwen werken, was de deeltijd-WW in het eerste jaar hoofdzakelijk een mannenaangelegenheid. Slecht één op de zes deeltijd-WW’ers was vrouw. Ook allochtonen waren ondervertegenwoordigd: slechts vijfduizend van de 69.000 deeltijd-WW’ers was niet-Westerse allochtoon.

Het grootste aantal aanvragen voor de regeling kwam van bedrijven uit de provincie Noord-Brabant, waar de metaalsector traditioneel sterk vertegenwoordigd is. Ook in Overijssel en Limburg zaten veel werknemers in deeltijd-WW.

Sinds februari daalt het aantal aanvragen. De regeling eindigt in juli 2011, maar bonden en werkgevers pleitten eerder deze week al voor een verlenging van de maatregel.

Het CBS wil nader onderzoek gaan doen naar het vervolg van de carrières van voormalig deeltijd-WW’ers. Het statistiekbureau wil onder meer weten of deze werknemers na beëindiging van de deeltijd-WW hun baan houden, of dat ze later alsnog ontslagen worden.

Uit eerder deze week gepubliceerde cijfers blijkt dat van de 69.000 deeltijd-WW’ers er 3750 alsnog ontslagen werden. Ook moeten ruim vijfhonderd werkgevers een boete betalen omdat ze personeel te snel na afloop van de deeltijd-WW ontslagen hebben.

Uit ander CBS-onderzoek, dat gisteren gepubliceerd werd, blijkt dat minder dan de helft van de mensen in de WW een baan voor langere tijd vindt nadat hun uitkering ophoudt. 70 procent van de uitkeringsgerechtigden vindt een baan vanuit de WW. Maar slechts 40 procent heeft die baan na twee jaar nog steeds.

Vooral lageropgeleiden en ouderen hebben grote moeite om na de WW weer werk te vinden voor langere tijd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden